Званични Кијев покушава да поремети преговоре у Минску, рекао је за РИА Новости портпарол Луганске Народне Републике Родион Мирошник.

РИА Новости / Валерий Мельников

«У политичкој сфери од Украјине чујемо само радикалне изјаве, предлоге уа додатне предуслове за спровођење политичког пакета Комплекс мер, као што су увођење мировних снага или обављање аранжмана безбедности, које тај исти Украјине игнорише. Ове акције Кијева показују очигледну жељу да поремете процес преговара», рекао је Мирошник.

Како је рекао, представници република су за дијалог, као «једини начин да се постигне договор.»

«У овом дијалогу, интереси становника републикама стоје чврсто и без компромиса, и никакав притисак са украјинске стране неће учинити да уступимо по питању сигурности и обезбеђивању једнаких права за грађане. Дозволите ми да вас подсетим да су Мински споразуми потписани након великих пораза Украјинске војске, због чега Кијев не може да разговара са Донбасом са позиције снаге», додао је представник ЛЦ.

Украјинске власти су априла 2014. године покренула војну операцију против ЛНР и ДНР, које су прогласила независност након пуча у Украјини у фебруару 2014. Према најновијим подацима УН, више од 10.000 људи је страдало.

Тагови: ; ; ; ;