Већина у Србији је и даље за улазак у Европску унију, иако је међу становништвом њена популарност пала, изјавио је председник Александар Вучић у интервјуу за «Јуроњуз».

Александар Вучић (Фото Лола Ђорђевић)

На подсећање да је пре две године, за исти ТВ канал, рекао да је Србија уморна од чекања на придруживање ЕУ, и упитан како се осећа сада пред самит у Софији, Вучић је рекао да смо, током те две године, имали додатни пад популарности ЕУ у Србији.

«И даље ипак имамо већину становништва на нашој страни. Људи нису више усхићени у вези са тиме, али рационално говорећи, они су за наш пут у ЕУ», каже Вучић.

Јуроњуз констатује да је Србија, заједно са Црном Гором, вероватно следећа земља која ће се придружити Европској унији, указујући да се Брисел нада да би утицај Београда на Балкану могао помоћи да и други аспиранти на чланство проведу реформе, иако то, међутим, не иде глатко.

Говорећи о томе када би Србија заправо могла да се придружи ЕУ, с обзиром да у буџету Уније нема назнака проширења до 2027. године, председник Вучић је истакао да нам нико никада није гарантовао да ћемо бити део ЕУ до 2025. године.

«Говорили су: ‘Уколико урадите…’, углавном, радило се о питању Косова. ‘Ако решите све проблеме са Приштином и потом све остало укључујући и владавину права и све што смо вам тражили да урадите, можда постанете чланица ЕУ 2025. године’. Ми смо на европском путу од 2000. године, прошло је 18 година и због тога се с времена на време људи осећају исцрпљено. Свакако нема бољих решења. Радићемо свој посао и уложићемо велике напоре у покушајима да нађемо решења за косовску кризу», додаје председник Србије.

Упитан како ће изгледати нормализација односа Београда и Приштине у стварности, с обзиром да је косовском карате тиму забрањен улазак у Србију, Вучић је истакао да се Србија у том случају понела исправно и да им је био дозвољен улазак, али без икаквих косовских застава, јер Косово за Србију није држава.

«И то не само за нас већ и другима. Договорили смо се да могу да уђу без државних застава, као и то да неће бити ни државних застава Србије, ни других земаља, никаквих химни ни осталог. Они су одговарали: ‘Не, не, не прихватамо’, само зато што су желели да им буде забрањен улаз», рекао је Вучић.

«Спреман сам да учиним уступке, али не и да понизим српски народ»

Председник Србије одбацио је примедбу да је било међусобних провокација Београда и Приштине, за шта је као пример наведен воз са натписом «Косово је Србија».

«Видите, када нам кажете да је Косово независна држава, да ли је то велика провокација против Србије? Мислите да чак и ваша земља, земља из које долазите, која је признала Косово, да ли је то данас велика провокација? Да ли би требало да вас сматрам за великог провокатора зато што имате различито мишљење о правном статусу Косова од нас?

Поштујемо чињенице да они мисле различито од нас, говорећи о правном статусу Косова. То је разлика. Да ли стварно мислите да је провокација да неко напише да је ‘Косово било Србија’? Ја сматрам да је Косово Србија. Да ли вас провоцирам? Или шта? Да ли ћете да ме ухапсите? Да ме убијете? Или шта? Ако је то велика провокација», рекао је Вучић и истакао:

«У исто време, врло сам спреман да разговарам о компромисима и да начиним колико год уступака је могуће, али не и да понизим српски народ, не да подривам српске интересе».

На питање зашто Србија, као кандидат за ЕУ, није увела економске санкције Русији, Вучић је одговорио:

«Да ли можете да замислите да ми уведемо санкције Русији? Русија је једина земља, заједно са Кином, која нас подржава у Савету безбедности Уједињених нација када причамо о територијалном интегритету Србије. Шта очекујете од нас? Да одсечемо обе ноге? Онда да кажемо, сада је све у реду».

По питању навода који су се појавили у Њујорк тајмсу да се Србија приближава аутократији, и Форин аферса да је он европски «омиљени аутократа», Вучић је рекао да су такве наводе нису изнели ови листови.

«То су рекли Срби, моји политички противници, они који су писали те чланке», рекао је председник.

Јуроњуз, са седиштем у Лиону, је европски ТВ канал, који је изабран од стране Европске уније за званични сервис за вести у Европи.

 

Танјуг

Тагови: ; ;