ЗАПАД ДОСТАВИО ПЛАН ЗА КОСОВО! БЕОГРАД: „Ово је лоша понуда!“

ЗАПАД ДОСТАВИО ПЛАН ЗА КОСОВО! БЕОГРАД: „Ово је лоша понуда!“

Сједињене Америчке Државе и западне велесиле доставиле су план решења косовског проблема председнику Србије Александру Вучићу, сазнаје “Блиц”. Наша страна је план оценила као лош, мада бољи од свих претходних.

Учестали састанци представника земаља Квинте, а нарочито убрзано деловање администрације америчког председника Доналда Трампа, није случајно. Западне земље доставиле су свој предлог председнику Србије.

САД и западне силе су доставиле своја начела и принципе, али је за нас то недовољно добро. Не можемо да добијемо ниједну општину, ЗСО ће добити статут, али се не зна који ће статус имати – каже извор “Блица” упознат са детаљима предлога.

Како сазнајемо, у састављању овог нон пејпер документа учествовали су Вес Мичел, помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију, Хелга Шмит, заменица високе представнице ЕУ за спољну политику, и представник Велике Британије.

На Вучићев сто је стигло више од онога што је Србија добијала раније, што је позитивна околност, али то за њега и даље није прихватљиво. Свестан је да је ово непристојна понуда Запада са којом не може да изађе пред грађане – тврди саговорник “Блица”.

Како “Блиц” сазнаје, Вес Мичел је делове плана представио и српским НВО, отворено рекавши да Србија мора то да прихвати.

Како је “Блицу” пренео један од учесника састанка из редова НВО, очигледно је да се Америци жури да косовско решење које одговара западним велесилама прогура можда и до краја године. Мичел је био веома директан, каже наш извор, рекао је да “ако не прихвати Вучић, има ко хоће”, али да би неприхватање било “крај и за њега (Вучића) и за Србију”.

Како открива саговорник “Блица”, Мичел је ишао чак толико далеко да је говорио и о финансијским средствима који су западне велесиле намениле за убрзавање целог процеса. То јасно говори да западна дипломатија ради у шестој брзини на хитном закључивању косовског питања.

На изјаве председника и његове иступе у јавности највише се одражава управо тема Косова. Док је задовољан како све тече на унутрашњем плану, а сва доступна истраживања о рејтингу СНС и његовом личном му иду на руку, спољни притисци се појачавају. То је резултирало и бурним Вучићевим наступом пре три недеље у Скопљу на затвореном делу састанка лидера Брдо-Бриони процеса. Вучић се тада свадјао са Хашимом Тачијем и осталим учесницима, оптужују их да лицемерно говоре о сарадњи и подршци, а један другог саплићу. Поједини лидери земаља учесница апеловали су на Вучићеве сараднике да утичу на њега да “спусти лопту” како би се “избегао скандал”.

Блиц

Коментари: