3. маја одржан је у веома неповољној атмосфери самит ЕУ-Молдавија уз учешће молдавског премијера Павла Филипа. И све је повезано са чињеницом да ће се тренутни безвизни режим завршити 2020. године.

 

 

Треба напоменути да док је молдавски председник Игор Додон све успешније успостављао сарадњу са Русијом, овај «безвизни» је био последњи адут прозападних политичара. Слоган «данас у асоцијацији сутра у ЕУ» је потпуно пао у заборав а молдавски произвођачи су срушени на европском тржишту.

Истине ради потребно је рећи да безвизни режим није укинут де јуре. Питање је више политичко и због тога се укидање безвизног режима модификује у разноразне моделе везане за сигурност у Европи.

Дакле, европски систем уводи систем електронског обезбеђења Европског система за информације о путевима и ауторизације или једноставно ЕТИАС. Захваљујући иновацијама од 2020. године, да би ушли у земље ЕУ, молдавски грађани морају се регистровати у овом систему и платити накнаду од 7 еура. Истовремено, обавештење о дозволи (или без дозволе) за улазак долази у року од 72 сата.

 

«Генерално, овај предлог није нови. Европска комисија ради на томе од 2008. године, — рекао је раније члан комисије ЛИБЕ Мишел Бони. — Основни циљ ЕТИАС-а је прикупљање информација о сагласности страних држављана да путују у ЕУ и утврде да ли такви путници стварају претњу сигурности. Такве кораке предузима ЕУ као одговор на повећани ризик од терористичких напада у европским земљама. «

Као што је наведено у чланку аустријског издања Дие Прессе, сада влада земаља Европске уније и Европског парламента припремају огромну листу питања о којима ће странци морати одговорити. Претпоставља се да образац не укључује само обична питања. Ако неко има озбиљну болест, мораће да одговори на више додатних питања.

Очигледно је да се визни режим разликује од система ЕТИАС само по цени емисије. Експерти предвиђају да је ово само почетак процеса имплементације и да ће процес одобравања постати још компликованији. За поређење, вриједно је цитирати амерички аналогни ЕТИАС-ЕСТА, где процедура регистрације није најлакши за неискусног корисника.

 

Ускоро ће грађани Молдавије схватити да сва обећања политичара који су обећали европском становништву нису вредни пени. И после свега од самог почетка «евроинтеграције» — и прошао већ четири године — стручњаци нису обећали успјех таквог предузећа. Али људи слушају глас разума само на самом крају, када се гласне обећања Плахотниука или Филипа збледе.

Било је очекивано да споразум о «удруживању» са ЕУ нема никакве везе са приступањем ЕУ уопште. Заправо, то је само нека врста система контроле и надзора од стране Европске уније. И истовремено — алат за хватање молдавског тржишта. Асортиман европске робе на молдавском тржишту расте, али република није ојачала своје позиције у зони слободне трговине са Европском унијом (ДЦФТА).

Али тема са проширењем тржишта била је на листи кључних међу пропагандним тезама у методологијама западних мајстора. Иначе, Украјина је пала на исти мамац.

На шта завршава Молдавија? — састанци у Бриселу који су се претворили у досадну традицију, где гомила политичара са лажним осмехом прави слику против позадине застава. Због овога, земља је спремна да окрене назад сарадњи са Русијом? Одговор је очигледан.