Београђани ћеданас прославити градску славу Спасовдан, а као и сваке године централним градским улицама проћи ће литија. Прослава почиње светом литургијом у Вазнесењској цркви, а прва молитва биће испред хотела «Москва».

Фото Н. Скендерија

Током литије, сутра од 11 до 14 сати за саобраћај ће бити затворене улице којима ће поворка пролазити. Траса литије је: Улица адмирала Гепрата — Кнеза Милоша — Улица краља Милана — Теразије — Улица кнеза Михаила — Париска — Кнеза Симе Марковића — Поп Лукина — Бранкова — Краљице Наталије — Добрињска.

По проласку поворке, улице ће бити пуштане за саобраћај. Уједно, од 10 до 15 часова биће уклоњени сви привремени монтажни објекти који ометају трасу литије.

Домаћин овогодишње славе Београда, градски менаџер Горан Весић позвао је све Београђане и његове госте да својим присуством сутра увеличају градску славу — Спасовдан.

«Град смо који већ 615 година са поносом слави Спасовдан, од када је овај празник деспот Стефан Лазаревић, који је Београд прогласио главним градом Србије, узео за славу нашег града. Иако је било прекида, од 1992. године поново славимо Спасовдан онако како су то чинили наши преци и како то заслужујемо» , казао је Весић.

Старешина Вазнесењске цркве, отац Арсеније Арсенијевић подсетио је суграђане да литија није обична шетња, већ је њена суштина молитвени ход за живе и мртве и освештавање Београда.

С. Б. М./ novosti.rs

 

Тагови: ; ; ; ;