На данашњи дан 17. маја 1917. године у Ници умро је славни српски војвода Радомир Путник.

Обележавање годишњице смрти војводе Радомира Путника(Фото Лола Ђорђевић)

На београдском Новом гробљу данас је обележена 101. годишњица смрти војводе Радомира Путника.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти.

Обележавање годишњице смрти војводе Радомира Путника(Фото Лола Ђорђевић)

Код гроба прослављеног војсковође ловорове венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, потомци војводе Радомира Путника као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Организатор комеморативног окупљања је Влада Србије — Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Обележавање годишњице смрти војводе Радомира Путника(Фото Лола Ђорђевић)

Радомир Путник, рођен 24. јануара 1847. године у Крагујевцу, био је српски војсковођа, војвода, начелник Главног Ђенералштаба Војске Краљевине Србије у Балканским и Првом светском рату.

Војничко звање стекао је на Артиљеријској школи у Београду.

После многих распореда и напредовања у служби, 1903. године постављен је за начелника Главног Ђенералштаба.

Творац је модерне српске војске. У оквиру школовања и обуке официра увео је решавање тактичких задатака.

Српску војску је осавременио новим наоружањем, на кључна места је поставио талентоване официре и није дозволио да се политика умеша у редове војника. Заједно са Живојином Мишићем припремио је све ратне планове за Балканске и Први светски рат.

Обележавање годишњице смрти војводе Радомира Путника(Фото Лола Ђорђевић)

Од 1912. до 1916. године налазио се на положају начелника Врховне команде. После Кумановске битке 1912. године постао је први српски високи официр са почасним чином војводе. Са грчког острва Крф 1916. године отишао је на лечење у Ницу у Француској, где је умро годину дана касније — 17. маја 1917. године.Његови посмртни остаци су у Краљевину СХС, пренети тек 6. децембра 1926. године, скоро десет година након његове смрти

Сахрањен је 7. децембра на Новом гробљу уз све државне и војне почасти. Уврштен је у ред највећих војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје.

У његову част широм земље постоје споменици који чувају успомену на славног војсковођу. По њему се планина у Канади зове Путник. Име је добила по завршетку Првог светског рата, у почаст начелнику Врховне команде српске војске и првом српском војводи Радомиру Путнику.

СЛАВА МУ И ХВАЛА

Тагови: ; ; ; ;