Главнa уредница новинске агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан изјавила је да ће се до краја борити за ослобађање уредника портала „РИА Новости Украјина“ Кирила Вишинског, којег је притворила Служба безбедности Украјине (СБУ).

© REUTERS / VALENTYN OGIRENKO

„Он де јуре није био наш сарадник. Ипак, то је наш партнер и ми ћемо се борити за њега до краја“, рекла је она за телевизију „Русија 1“.

Она је додала да, ако би Русија увела реципрочне мере, не би било тешко привести „неколико украјинских новинара“, пошто их у главном граду има прилично много. Међутим, она је нагласила да је Москва одлучила да „иде путем хуманизма и демократије“.

„Украјина је изабрала други пут и сматра да је Европа“, истакла је Сиомоњанова.

Она је раније рекла да агенција „РИА Новости Украјина“ није правно повезана са агенцијом „Русија севодња“, али да је информативни партнер агенције.

Портпарол државног тужиоца Украјине Лариса Сарган саопштила је на својој страници на Фејсбуку да ће захтев за одређивање мера задржавања уреднику портала „РИА Новости Украјина“ Кирилу Вишинском, који је приведен у Кијеву, бити поднет градском суду у Херсону 17. маја.

Она је додала да је Вишински осумњичен за велеиздају.

Раније је саопштено да је Служба безбедности Украјине позвала на саслушање 47 особа у својству сведока у случају Вишинског.

rs.sputniknews.com

Тагови: ; ; ; ; ;