Вулин: Највише проблема долази од политичара, не од војника

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић отворили су данас 12. Конференцију начелника генералштабова балканских земаља.

Александар Вулин(фото Лола Ђорђевић)

На данашњој конференцији учествују и бригадни генерал Бардиљ Колчаку из Тиране, генерал-потпуковник Сенад Машовић из Сарајева, генерал Андреј Боцев из Софије, адмирал Евангелос Апостолакис из Атине, генерал-потпуковник Методија Величковски из Скопља, генерал Хусли Акар из Анкаре, бригадни генерал Илија Даковић из Подгорице, генерал-потпуковник Адријан Тоња из Букурешта.

Гости на Конференцији у Београду су председавајући Војном комитету ЕУ генерал Михаил Костаракос, заменик председавајућег Војном комитету НАТО генерал Стивен Шепро, командант Здружених снага из Напуља адмирал Џејмс Фого и заменица начелника Генералштаба војске Словеније бригадни генерал Аленка Ерменц.

Обраћајући се окупљенима, Вулин је свима пожелео, у име председника Србије Александра Вучића, да се у Београду и Србији осећају добро, да се осећају као да су међу пријатељима и да знају да се налазе у земљи која искрено поштује њихове земље, историју и њихове оружане снаге.

„Србија је војно неутрална и као таква је отворена за сарадњу и са Истоком и са Западом. Врховни политички став који води Србију јесте потреба да будемо слободни и да одлучујемо о себи, својој земљи и будућности наше деце“, казао је Вулин и истакао да нема већег интереса од мира на овим просторима за Србију.

Додао је да нема већег интереса од сигурности и стабилности на овим просторима, те да зато Србија и Војска Србије као највећи задатак имају очување мира и стабилности на просторима Балкана.

„Кад год смо ми Балканци одлучивали сами о себи и једни о другима, овде је владао мир. Желимо да мир влада још дуго. Ми смо земља која, баш као и сви ви који седите за овим столом, зна колика је вредност мира. Само онај који је прошао кроз ратове зна колико се вреди борити за мир“, навео је Вулин и додао да „највећи број проблема долази од политичара, не од војника“.

Навео је да оружане снаге ВС препознају заједничке претње које угрожавају цео свет, те да је зато Србија увек спремна да се укључи у сваку борбу у којој су заједничке вредности слобода, отпор тероризму, отпор насиљу, организованом криминалу, кријумчарењу људи, наркотик, недовољној трговини наоружања.

Казао је да се и Србија суочава и са последицама мигрантске кризе, те да зна да мора да покаже хуманост, али мора и да води рачуна о заштити свог простора, простора суседних земаља, нашег начина живота.

Србија је посвећена учешћу у мировним мисијама, казао је Вулин и додао да на тај начин Србија покушава да пружи свој допринос очувању мира у читавом свету.

„Овде су окупљени људи који воде рачуна о безбедности својих земаља, али и о миру у региону. Ми који живимо овде морамо да водимо рачуна да се ништа што може да узнемири људе који овде живе не сме бити претња и не сме бити трајно. Морамо водити рачуна о свакој од наших земаља као да је наша, јер несигурност у једној земљи изазивају несигурност и нестабилност у свим земљама“, казао је Вулин.

Конференција начелника генералштабова балканских земаља успостављена је на иницијативу Грчке и Турске 2006. године са циљем разматрања и јачања модела војне сарадње балканских држава и модела одговора на све безбедносне изазове, ризике и претње у региону.

Београд је први пут био домаћин тродневне Конференције 2009. године, а прошлогодишња конференција одржана је у Атини.

Иако позвани, на конференцију нису дошли званичници хрватске војске.

Танјуг, Н1