Четири године је прошло од када су «међународни истраживачи» поново решили да «васкрсну» овај случај и поново оптуже Русију за авионску несрећу Боинг 777 изнад територије Донбаса. Стручњаци верују да је нова оптужба поново пласирана јер се политичка слика у Европи драстично променила, као и однос ЕУ према Русији.

Без пружања конкретних доказа или чињеница, шеф одељења за националне полицијске истраге Холандије Вилберт Паулисен поново је за несрећу окривио «руски бук»:

«Наше истраживање говори у прилог томе да је авион оборен системом Бук, који се налазио на територију «ван контроле», а допремљен је из РФ.»

Такав оштар заокрет у истрази је привукао пажњу стручњака, који су, у највећем делу, повезују оно што се тренутно дешава са променом политичког курса у многим земљама ЕУ које желе да смање или чак потпуно обуставе антируске санкције, што потврђује и чињеница да никакве нове податке о овој истрази нисмо добили још од лета 2015.

О томе је недавно говорио шеф руског министарства иностраних послова Сергеј Лавров.

«Од холандског истраживања, добили смо само један допис без икаквих конкретних доказа, лета 2015. Од тада, нема никаквих информација у Савету безбедности УН», рекао је Лавров на конференцији за новинаре после разговора са холандским колегом Стефом Блоком.

Он је истакао да генерални секретар УН-а није ниједном дао податке о даљем току истраге, иако је обавезан да то редовно чини, а Москва је у више наврата изразила забринутост због организације истраге. Лавров је такође рекао да Русија помаже холандској страни током техничке истраге олупине Боингаг, и одговора на све захтеве канцеларије холандског тужилаштва.

Министар је рекао да Москви није јасно зашто холандски истражни тим не поставља питања Украјини о њеном доприносу истрази.

«До сада ни један од украјинских диспечера, који је тог дана био на дужности, није испитан. Украјински радарски подаци нису стигли до истражитеља, а поставља се и питање зашто у холандске власти званично изјавиле да то што Украјина није затворила свој ваздушни простор, није предмет текуће истраге», рекао је Сергеј Лавров.

Према политичким аналитичарима, изјаве које чујемо од многих званичника земаља Европе, укључујући Немачку, Француску и Италију, показало су САД колико је њихов статус у ЕУ слаб. Поред тога, европски политичари су Трамповој администрацији у последње време упутили много критичка по питању повлачење САД из СВПД.

У вези са оним што се дешава, Европа све више види Русију као савезника, а можда и браниоца, стручњаци пишу. Таква ситуација се САД не свиђа, и истрагу од пре четири године, изненада је оживела, и то са изненађујућим «чињеницама» што може итекако да утиче на политичку карту Европе, и мада вероватно само накратко, може ићи на руку САД.

Малезијски авион „боинг 777“ срушио се у источној Украјини у јулу 2014. године током лета за Куала Лумпур из Амстердама. У несрећи је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Две године касније, истражна група коју предводи Холандија објавила је да је авион на лету МХ17 наводно оборио систем „Бук“ који је из Русије донет на територију источне Украјине која није била под контролом Кијева и да је систем након несреће враћен.

Русија је више пута указивала на пристрасност истраге, која је игнорисала руске аргументе и заснивала закључке искључиво на украјинским подацима.

Експерименти концерна „Алмаз-Антеј“, водећег предузећа за производњу ПВО система, укључујући и системе „Бук“, потврдили су да је „боинг“ оборен са територије под контролом украјинске војске.

Тагови: ; ; ; ; ;