Андреј Пленковић: На 25. годишњицу “Олује” хрватски Ф-16 загрмеће над Книнском тврђавом

Председник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је у говору на 18. Општем извештајном сабору ХДЗ-а да Хрватска, након одлуке о куповини америчких борбених авиона Ф-16 од Израела, у безбедносном и одбрамбеном смислу више никада неће бити иста.

 

„Пуну димензију овога осетићете на 25. годишњицу ‘Олује’ кад хрватски Ф-16 загрме над Книнском тврђавом“, обећао је Пленковић, преноси Хина. Наводи се да је Пленковић у више наврата током говора подсећао на „улогу и заслуге првог хрватског председника Фрање Туђмана“.

„Боримо се за Хрватску какву су сањали хрватски бранитељи, какву је желео први председник Фрањо Туђман, за успешну Хрватску у којој ће сви живети достојанствено од свог рада, за Хрватску у којој ће млади остварити квалитетно образовање, Хрватску са здравственом заштитом на највишем нивоу“, поручио је хрватски премијер.

Истакао је да „жели да решава и отворена питања са Србијом“, која су, како је рекао, „увек најосетљивија“, али за то његова влада „има снагу“.

„Желимо да решимо питања, али на неприхватљиве провокације одговарамо државнички“, рекао је Пленковић.

У говору је такође поручио да „младима треба усадити љубав према домовини“.

 

„То треба уградити у школски систем“, оценио је Пленковић.

Пред око пет хиљада учесника у дворани загребачког Кошаркашког центра „Дражен Петровић“ почео је сабор ХДЗ-а на којем ће бити донет нови Статут.

Загребачки медији преносе да је сабор службено отворио генерални секретар ХДЗ-а Гордан Јандроковић, а потом је уз аплауз дочекан Пленковић који је у дворану ступио уз песму „Тигрово око“ из филмског серијала о Рокију.

Гости на сабору ХДЗ-а су председник посланичког клуба Европске народне партије Манфред Вебер, бугарски премијер Бојко Борисов, председник ХДЗ БиХ и члан Председништва БиХ Драган Човић, представници дипломатског кора, ветеранских удружења, синдикалних организација, научног, културног и спортског живота Хрватске.