Немачки посланик: Орбан ризикује да изазове кризу у односу са партијама десног центра у ЕУ

Мађарски премијер Виктор Орбан ризикује да изазове кризу у односу његове странке Фидес са партијама десног центра у Европској унији, због закона за који се залаже, а који нарушавају грађанске слободе, упозорио је немачки посланик Андреас Ник.

Орбан, који је ове године освојио трећи узастопни премијерски мандат, привукао је критике због одлагања да одобри акредитацију Централноевропском универзитету (ЦЕУ) америцког милијардера и познатог Орбановог критичара Џорџа Сороша.

Планирани закон у Мађарској, којим би биле уведене пооштрене мере за невладине организације које примају стране донације, критичари пореде са мерама у неевропским државама попут Русије, наводи Ројтерс.

Критичари наводе да је Европска народна партија (ЕПП) у којој се налази странка Хришћанско-демократска унија немачке канцеларке Ангеле Меркел, уместо жестоке критике каква се очекивала, била знатно умеренија, због потребе за гласовима својих чланова у Европском парламенту.

Водећа позиција партије Фидес у Мађарској значи да она великим делом има утицај у Европској народној партији, наводи агенција.

Међутим, посланик у ЕП из редова Хришћанско-демократске уније Андреас Ник је најновији члан ЕПП који тврди да Орбан својим најскоријим потезом по питању Сорошевог универзитета и невладиних организација, ризикује да пређе „црвену линију“.

„Да ли бих желео да Фидес остане унутар Хришћанско-демократског табора? Наравно да бих. Али наши мађарски пријатељи треба да разумеју да ће прелажење одређених граница учинити живот веома тешким за све“, казао је Ник.

Његов коментар уследио је убрзо након што је још један сарадник немачке канцеларке Манфред Вебер који је председник ЕПП у Европском парламенту, сугерисао да им понестаје стрпљења за партију за коју се све више стиче утисак да је далеко од главних демократских токова.

Савет Европе, европска организација која води рачуна о заштити људских права и слобода, требало би да поднесе извештај о предложеном закону о невладиним организацијама у Мађарској, а Ник истиче да ће реакција Мађарске на тај извештај бити круцијалан тест воље те државе да одговори на критике.

Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша је пре две недеље најавила затварање своје канцеларију у Будимпешти и отварање исте у Берлину, због тог новог закона.

„Одлука о пресељењу ван Будимпеште донета је јер се мађарска влада спрема да успостави додатне рестрикције невладиним организацијама кроз пакет закона означен као „Стоп Сорошу“, наведено је у саопштењу, пренела је тада агенција.

Мађарски медији претходно су писали да Орбан окривљује Сороша, који је рођен у Мађарској, за „многа зла“ и залаже се за закон „Стоп Сорошу“, којим се забрањује рад појединих невладиних организација.

Мађарски сајт 444.ху навео је да ће канцеларија Фондације Отвореног друштва бити затворена 31. августа и да ће прво бити премештена у Беч, а потом у Берлин, пренео је раније Ројтерс.

Портпарол странке Фидес Јанош Халас, која је убедљиво победила на недавно одржаним парламентарним изборима у Мађарској, најавио је да би међу првим законима које би могао да усвоји нови сазив парламента могао да се нађе и онај којим се влади омогућава да забрани невладине организације које подржавају миграцију и представљају „ризик по националну безбедност“.

Орбан је нацрт тог закона поднео парламенту још у фебруару.

Поменути закон би, такође, омогућио да се стране донације невладиним организацијама које подржавају долазак миграната у Мађарску, буду опорезоване са 25 одсто.

Танјуг

Коментари: