Мушкарац, који је усмртио три особе у белгијском граду Лијежу, починио је «терористичко убиство», саопштили су данас тужиоци, док белгијске власти покушавају да установе да ли је нападач деловао самостално.

Белгијски федерални судија Венке Роген рекла је да се напад сматра «терористичким убиством или покушајем терористичког убиства», пренео је АП.

Како ја објаснила, напад се третира као терористички због начина на који је деловао нападач, идентификован као Бењамин Херман, а који, како наводи, подсећа на позиве Исламске државе путем видео-снимака да се нападају полицајци ножевима и да им се отима оружје.

Указала је и на то да је нападач узвикивао «Алаху екбер», а био је и у контакту са радикализованим особама, преноси АП.

Истражни судија, чија је специјалност тероризам, наредила је да се обави аутопсија убијених и токсиколошки прегледа нападач.

Локални јавни тужилац раније је саопштио да белгијско тужилаштво истражује убиство две полицајке и случајног пролазника у Лијежу као терористички инцидент.

Нападач је на њих насрнуо с леђа ножем, узео пиштољ једне од њих и потом их убио.

Убио је и младића који је седео у паркираном аутомобилу, а потом је покушао да се сакрије у оближњу школу где је у окршају с полицијом убијен.

Белгијски министар унутрашњих послова Жан Жамбон раније данас је рекао да је Херман ноћ пре напада убио још једну особу.

Он је потврдио да је жртва бивши затвореник који је провео извесно време у затвору са Херманом, преноси АП.

Ројтерс преноси да је Херман радикализован у затвору где је прешао у ислам.

У Белгији стављање затвореника на списак државне безбедности као осумњиченог за радикализам није аутоматски повезано са свим полицијским или затворским службама, кажу експерти.

«Херман је 14. пут привремено пуштен из затвора што је требало да му помогне да се реинтегрише у друштво 2020. године», рекао је министар правде Коен Гринс.

Танјуг

Тагови: ; ;