Вршилац дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић, казао је да ће ВЦГ у потпуности бити посвећена испуњењу НАТО циљева.

 

«Војска Црне Горе остаће у потпуности посвећена заједничким циљевима Алијансе, очувању мира у региону и свијету, развоју добросуседских односа, те тиме стварању претпоставки за развој и напредак друштва,» истакао је генерал Даковић.

Он је јуче у Подгорици разговарао са командантом Здружених снага у Напуљу, америчким адмиралом Џејмсом Фогом.

Како је саопштено, генерал Даковић је изразио задовољство поводом посете, истичући захвалност савезничким снагама за помоћ у домену пуне интеграције ВЦГ у структуре Алијансе.

На  састанцима у Војсци Црне Горе, разговарано је о могућностима унапређења сарадње, како у обуци и увежбавању тако и о евентуалном учешћу наших снага у операцијама под командом Савезничке команде Здружених снага у Напуљу.

«Изузетно сам задовољан постигнутим договорима, јер ће корист од реализације вежби имати и Црна Гора и савезничке државе. Сарадња чини регион безбеднијим и сигурнијим и значајно подиже ниво уиграности припадника различитих састава, да заједно и одлучно одговоре насталим изазовима. Заједничким вежбама показујемо да имамо капацитета да бринемо о безбједности региона и шире,» закључио је генерал Даковић.

Комуникације и заштита информација на тактичко-оперативном нивоу такође су биле тема данашњих разговора.

«Од прикључења НАТО-у прошле године, Црна Гора се у потпуности интегрисала у командну структуру Алијансе и потврдила као поуздан савезник, казао је адмирал Фого, нагласивши да „Црна Гора служи као пример другим аспирантима, спремна да са њима дели научене лекције из процеса придруживања“.

Тагови: ;