Ђорђе Ркман пре два дана је по налогу суда Босне и Херцеговине изручен Хрватској, и он је 27. Србин који се тренутно налази у неком од хрватских затвора под оптужбом за ратне злочине почињене деведесетих година прошлог века.

Према истраживању „Политике”, наши држављани оптужени за ратне злочине и класични криминал у вези са ратним дешавањима распоређени су у затворима у Лепоглави, Глини (где је био познати затвор за малолетнике), Сплиту, Загребу и Осијеку.

Од њих 27, деветнаесторица су правоснажно осуђена, тројица неправоснажно, четворица су под оптужбом, а један је под истрагом.

Свакако, најпознатије име на овом списку је Драган Васиљковић (Капетан Драган) који је у Сплиту првостепено осуђен у септембру прошле године на 15 година затвора. Он је проглашен кривим по две од три тачке оптужнице — злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини. И одбрана и тужилаштво жалили су се на ову пресуду, а како „Политика” сазнаје, Врховни суд у Загребу заказао је жалбено рочиште у вези са овом пресудом за 12. јун.

Васиљковић се на овом рочишту неће појавити лично, већ путем видео-линка.

Политика

Тагови: ; ; ;