Кустурица: Србија је кажњена јер је пружила отпор глобализацији

Најјаче оружје глобализације данас је телевизија, а Србија кажњена јер је пружила отпор ономе што тај процес носиизјавио је прослављени српски режисерЕмир Кустурица, преноси РТРС.

 

Он је, говорећи на другом међународном скупу „Београдски контрапункт – Личне слике света у покрету“, отвореном данас казао да је „процес глобализације који се одвија пред нашим очима на телевизији и интернету као један виђен, али не добар филм“.

Он је оцијенио да је, без обзира на разна виђења времена почетка процеса глобализације, стварна глобализација почела рушењем СССР-а и утицајем телевизије.

„Филм никада није могао да буде најжешће оруђе и ударна игла глобалне силе и посебно глобалног струјања. Углавном је служио за пропаганду. Телевизија је основно средство глобализације. Њу користи осам одсто људи – свјетске елите у чијим је рукама 80 одсто светског богатства“, указао је Кустурица.

Према његовим речима, телевизију моћном чини брзина којом доноси информације и то што може учинити да особа која је данас, на примјер, означена као пријатељ предсједника Русије Владимира Путина за пет минута буде анатемисана.

„Телевизија је учинила то да је, уместо да се генерали НАТО пакта осуде за кршење свих закона, највећи број грађана западних земаља остао убијеђен да је рат против источних земаља био потребан и правичан.

Присутна је непрестана тврдња да су они најбољи на свету, иако за већину људи на планети те вредности могу да имају погубне последице. Видим да Руси покушавају да прихвате идеју американизације, а ја мислим да то никада са њиховом традицијом и културом неће моћи“, нагласио је Кустурица.

Он је навео да се код западњака данас јавила једна нова догма – да је њихов систем најбољи.

„Западни човјек на такав начин постаје нови надчовек. Ми смо неки дан слушали новог државног сектретара САД. Први пут за мог живота један дужносник је, како би рекли Хрвати, пред Конгресом изјавио да је његова нација изузетна. Ми смо имали у току Другог свјетског рата идеју супериорности“, напоменуо је Кустурица.

Говорећи о животу данас, Кустурица је рекао да савремени човек није тај који само гледа ријалити програм већ, како је нагласио, живи у риалитију, а да је идеја да он потпуно изгуби самопоштовање.

„Тог човјек без самопоштовања, чији је живот ријалити, они су у ствари довели до најниже тачке“, рекао је Кустурица.

Коментари: