Прошла је година од уласка Црне Горе у НАТО савез. Прошлог 5. јуна на церемонији у Вашингтону чланство је озваничено, док 12 месеци касније у држави подно Ловћена још трају поделе око уласка у Алијансу.

YouTube

Пре годину дана премијер Душко Марковић предао је у главном граду САД инструменте ратификације северноатлантског уговора подсекретару Томасу Шеноу.

Светковини је присуствовао и Јенс Столтенберг, генерални секретар Алијансе, који је пожелео добродошлицу Црној Гори као 29. савезнику НАТО. Међу првима која је Црној Гори честитала учлањење у НАТО била је Маргарет Ујехара, амбасадорка САД у Подгорици.

Обновом државне независности 2006. године Црна Гора је као стратешки циљ одредила приступање ЕУ и НАТО. Први контакти званичне Подгорице и Алијансе почели су 29. новембра исте године позивом у Партнерство за мир.

Процес ратификације протокола о приступању почео је у државама чланицама у јуну 2016. Исланд је прва држава која је ратификовала протокол о приступању Црне Горе, и то тачно деценију пошто је иста држава прва признала црногорску независност.

Нема ничег племенитијег од војске која изграђује и чува мир, нити ичег часнијег од спремности војника да стоји у одбрани најслабијих — казао је министар Предраг Бошковић поводом прве годишњице чланства Црне Горе у НАТО, у Црногорском народном позоришту где је тим поводом премијерно приказан докуменатрни филм «Авганистан — прича црногорског војника», који је урађен за потребе Министарства одбране.

Бошковић је подсетио на дубоке корене учешћа црногорских војника у мировним мисијама, још од 1897. године, када је књаз Никола Петровић упутио одред црногорских војника у мисију на Криту.

Некада јунаштвом на бојном пољу, а данас одлучношћу у мисијама, црногорски војници су показали да су достојни предака, али и сигурни партнери колегама из других држава. Мисије од Крита преко Авганистана, Сомалије, Западне Сахаре, нити су на везу једног шињела, једне идеје и заклетве, службе својој Црној Гори — казао је Бошковић.

Да ће Црна Гора наставити да у пуном капацитету пружа подршку регионалном и међународном миру и стабилности, а као кредибилна савезница, уверен је Ивица Ивановић, генерални директор Директората за политику одбране.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе Илија Даковић подсетио је да је 5. јун 2017. године, када је Црна Гора постала чланица НАТО, обележио црногорску историју и поставио бројне обавезе и циљеве пред њену војску.

ШИРЕЊЕ ЛАЖНИХ ИНФОРМАЦИЈА

Уласком Црне Горе у НАТО поражени су многи великодржавни пројекти који су имали Црну Гору као свој интегрални део и на тај начин су се покопале неке идеје које се и данас баштине у Црној Гори — изјавио је министар Бошковић.

Ипак, опасност по црногорски европски и евроатлантски пут и даље постоји и не искључујем могућност да се сценарио из октобра 2016. догоди поново и то у јачем облику. До тога би могло доћи уз помоћ хибридних претњи, односно ширења лажних информација.

В. К./http://www.novosti.rs

 

 

Тагови: ; ; ; ;