Након годину дана паузе, у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, уз присуство чланова породица обављена је идентификација посмртних остатака 20 жртава српске националности страдалих током оружаних сукоба у току 1995. године на територији Хрватске.

Посмртни остаци ексхумирани су у – Глини (8), Задру (6), Врбовљанима (2), Шашу (2), Слуњу (1) и Шњегавићу (1), прецизира се у саопштењу Комисије за нестала лица Владе Србије.

Жртве су идентификоване методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са жељама породица.

Комисија је указала да су кроз овај процес, у периоду 2001. до 2017. године из регистрованих гробница на територији Хрватске ексхумирани осмртни остаци 1.165 жртава српске националности страдалих у акцијама хрватске војске и полиције «Бљесак» и «Олуја» а посмртни остаци 755 идентификованих жртава је предато породицама ради сахране.

Од почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на територији Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, српској страни је омогућен мониторинг, па је и овог пута идентификацијама присуствовао тим Комисије за нестала лица.

«Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, страдалих у акцијама ‘Бљесак’ и ‘Олуја’ током 1995. године, чије породице живе у Републици Србији, након паузе од годину дана, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих», наводи се у саопштењу.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;