Више од 300 држављана земаља региона, махом Црногораца, за које је процијењено да су ризични по безбедност не може да уђе у Србију. Допуни списка “забрањених” допринијеле су бројне ликвидације на територији Црне Горе, али и Србије, у којима су страдале и невине особе.

“Дискреционо је право сваке државе да пусти некога унутра и Србија ће то користити. Свако за кога је процијењено да може да угрози безбједност Србије и српских грађана биће онемогућено да уђе на нашу територију. Сва та имена су убачена у систем и уколико неко од њих буде желио да уђе у Србију биће спријечен, али ће се знати када се и на ком граничном прелазу појавила особа са списка забрањених и када је њихов пасош провјераван”, казао је за Блиц саговорник близак српским безбједносним структурама.

На листи оних којима је забрањен улазак у Србију највише је припадника два клана из Котора, шкаљарског и кавачког. У рату ова два клана који бесни већ дуже од три године, убијено је више од 20 особа, и са једне и са друге стане, али је било и невиних жртава.

Поједини обрачуни су се са територије Црне Горе “преселили” у Србију чиме је угрожена безбједност српских грађана.

На врху листе “забрањених” су вође шкаљараца браћа Јовица и Игор Вукотић, као и њихов сарадник Игор Дедовић. Нису изостављени ни лидери супарничког клана, Слободан Кашћелан, коме је пре скоро две године после рањавања у Новом Саду отказано гостопримство, Раде Звицер и Игор Божовић.

Поред вођама, улазак у Србију није дозвољен и њиховим првим сарадницима, али и људима који за њих одрађују неке наизглед ситније послове. На том списку наводно је и Иван Делић, својевремено повезиван са убиством министра одбране Павла Булатовића, а који је био на мети егзекутора “земунаца” Сретка Калинића.

Такође се помиње да је међу онима којима је забрањен улазак у Србију и Вук Вулевић, који се доводио у везу са шверцом 200 килограма кокаина из Венецуеле, али је ослобођен за то.

“Високопозиционирани члан кавачког клана убијен је у Београду. У пријестоници Србије, поред њега ове године су ликвидирана још двојица држављана Црне Горе Далибор Деспотовић, који је својевремено био близак са браћом Шарановић непријатељима Луке Бојовића и његовог клана, и Георг Дармановић, који је имао и држављанство Јужноафричке Републике. Забрана уласка ризичних особа управо је мјера да убудуће спријечимо такве ликвидације, али и да сачувамо безбједност наших људи”, наводи извор Блица.

Иако је већина непожељних из Црне Горе, на списку забрањених има и босанских држављана за које се верује да сарађују са которским клановима, тачније да ликвидирају њихове ривале.

На листи су и Хрвати који су учествовали у немирима на стадиону Партизана током дербија, а који су већ одслужили казне, а придружиће им се и сународници којима је суд изрекао петогодишњу забрану уласка у Србију.

Блиц

Тагови: ; ; ; ;