Поводом синоћног каменовања две српске куће у Косовској Витини, Канцеларија за Косово и Меотхију оценила је да свакодневни напади на Србе и њихову имовину на КИМ више нису серија изолованих инцидената, већ организовани терор.

Тим нападима се прети не само нашим грађанима у покрајини, већ и нашој држави, наводи се у саопштењу Канцеларије за КИМ.

Канцеларија подсећа да и поред сталних апела да се пружи шанса разговорима и мирољубивим средствима за решавање несугласица, на терену има све чешћих напада.

„Некада они имају појавни облик имовинских деликата, а некада су сасвим неприкривени напади из мржње, као у случају најновијег каменовања српских кућа у Косовској Витини”, сматра Канцеларија за КиМ.

Подсећа се да све чешће они који треба да се старају о безбедности свих житеља КиМ, уместо санкција за починиоце, гласно ћуте или дају непримерене јавне реакције, којима се напади релативизују и банализују на непристојан и циничан начин.

Проналажење и кажњавање починилаца једини је начин да се овај талас насиља заустави, напомиње Канцеларија за КиМ.

Истиче такође да је обавеза ове генерације да изгради однос поверења између српског и албанског народа и да створи услове за суживот, јер сваки други сценарио води у нове мржње и насиља.

Србија је спремна да искрено учествује у том процесу, али је спремна и да стане иза својих грађана на КИМ и њихових угрожених основних људских права, наводи се у саопштењу.

Танјуг

 

Тагови: ; ; ;