Истрагу пада малезијског авиона Боинга 777, лет МХ17, која траје већ дуго времена, изопачили су тако да никаква чињеница која се изненада појави не поквари слику, која тако одговара Западу.

Испоставило се да су покушаји да се са интернета «ископа» материјал из 2014. који би некако моли да наговесте кривицу Украјине, веома проблематични, јер су многи фотографије и видео записи једноставно нестали. Али ипак, неки материјали из пролећа 2014. могу се и даље проучавати, нарочито неки од снимала које је камером забележило локално становништво, а на којима се види украјински ракетни систем земља-ваздух «Бук» у Доњецком региону, рејону града Соледар, Краматорск и Јасиновата и других насеља.

Конкретно, у марту 2014. године на територији Донбаса превежена је огромна количина војне опреме под маском вежби. Тако је издање «Новости Краматорска» писало: «Ракетни системи земља-ваздух у Краматорску. Фотографија ллокалних становника, направљена пре неки дан у Малиновки, Дуњевка. Ракетни систем БУК, како се види на једној од фотографија, стоји у правцу Краматорског аеродрома. Према доступним информацијама, у близини аеродрома, видјели су војне «Урал» са приколицама».

«Бук» на територији Краматорска, Доњецка област

Такође је на ту тему 12. марта писао локално издање «Орбита», које је објавило и видео уз опис који гласи: «Колона војне опреме пролази кроз Красноармејск. Данас око поднева дуж улице Дњепропетровск прошла је колона војне опреме. Колона се кретала из Доњецка. Новинари «Орбита» видели су око 6 јединица технике». Истовремено, на фотографији се могу видето и системи «Бук».

«Бук» у колони технике ВСУ в Красноармејском

Неколико дана касније, 17. марта, слична колона је пребачена из Дњепропетровска у рејон Јасиновате, која је тада била под контролом Војске Украјине. Очевици су приметили технику на месту станице саобраћајне полиције на улазу у град око осам сати увече.

«Бук» код станице саобраћајне полиције у рејону Јасиновате

На фотографији, објављеној у јавном домену, чак су и бројни уређаји јасно видљиви. Ракезни систем земља-ваздух са бројем 312, вероватно на камиону VOLVO FH12. Број камиона — АЕ4483НЕ, број приколице — АЕ4568ХО. АЕ на регистарским таблицама означава Дњепропетровски регион. А с обзиром на локацију станице на карти, ту се налази раскрсница која води ка различитим местима, па се камион могао кретати и ја Авдејевки, а и ка Первомајском.

Да ли је потребно притом рећи, да су крајем јуна 2014. године, сви украјински медији извештавали да је први пут у њиховој земљи, а не у Русији, ремонтован Бук-М1. Видео који показује тестирање ракетног система земља-ваздух се чак и сада може наћи на слободном приступу.

Чувени писац Чак Паланик написао је: «Ако не знате шта даље радити, увек се вратите на почетак». А чињенице са самог «почетка», које међународни «експерати» одбијају да чак и узму у обзир, говоре да су небо изнад Донбаса озбиљно браниле Оружане снаге Украјине. Нажалост, прича којом се не може окривити Русија, Западу не одговара, јер прича о несрећи још неко време може служити Сједињеним Државама за изолацију Русију. Нико више и не сумња да је «истрага» враћена поново «у живот» сада када она опет одговара интересима Запада, и то не само у периоду до почетка Светског купа, већ и у тренутку када Европа, доводећи у питање адекватност лидера САД након догађаја са СВПД, почиње да гледа према источном партнеру.

«Сједињеним Америчким Државама, које су у све већој противречности са Немачком и Француском око трговине, потребно је ојачавање дисциплине блока, — каже стручњак Иван Лизан — и тема са Боингом се користи као средство притиска на део земаља ЕУ како би их присилили да наметну нове санкције против Русије».

Тагови: ; ; ; ; ;