У извештају који носи назив „Рат до уништења“, што је алузија на реторику америчког министра одбране Џејмса Матиса током кампање, организација „Амнести интернешенел“ наводи да је у нападу коалиције предвођене САД на Раку 2017. године убијено на стотине цивила и да су уништени читави делови града, преноси АП.

„Када је толико цивила убијено у нападу после напада, нешто је очигледно погрешно“, рекла је Донатела Ровера, један од истраживача АИ који су посетили Раку.

Случај породице Бадран можда најбоље илуструје тежак живот цивила у Раки током војне кампање. Тридесет девет чланова породице и 10 њихових суседа убијено је у четири одвојена ваздушна удара коалиције док су бежали од места до места, очајнички покушавајући да побегну што даље од брзо премештајуће линије фронта и да буду убијени или рањени на оним местима где су тражили склониште.

«Током опсаде града Рака, продице нису имале практично ништа да једу. Главна храна је био хлеб, који су људи сами спремали када би им пошло за руком да нађу брашно.
Овај видео су снимила деца из породице Бадран. Неколико дана касније, сви су убијени у нападу Западне коалиције, која је уништила њихову кућу.»

Четвормесечна војна операција чији је циљ био уништење наоружане групе која себе назива Исламска држава (ИД) у Раки — своје самопроглашене престинице Сирије, резилтирала је убиством стотина цивила, ранила још много више и отпустошила град у периоду од јуна до октобра 2017.

Становници били су заточени у граду док су се водиле борбе на улицама Раке, а ваздушни и и артиљеријски удари потресали град даноноћно. Како су мине и снајперисти блокирали путеве за бекство из града, цивили су очајнички бежали од једног до другог места у граду у потрази за сигурношћу. Неки су убијени у својим домовима; неки на местима где нашли уточиште, а други док су покушавали да побегну.

Недуго пре почетка војне кампање, амерички секретар за одбрану Џејмс Матис обећао је «рат уништења» против ИД.

Тај рат до уништења је и по цивиле био погубан.

Амнести интернешенел: Западна коалиција безобзирно убијала цивиле у сиријској Раки

Извор: Амнести интернешенел
Превод: Њуз фронт

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;