У Дому Војске Републике Србије одржана је  промоција нове књиге потпуковника др Винка Пандуревића Књига «Нови хладни рат и Србија Геополитичка стварност Срба».

Тај рад је резултат вишегодишњег, континуираног научног и стручног праћења и анализирања основних поставки поретка света, знаног под именом «нови светски поредак«. У првом делу књиге се испитује драматично нарушавање односа између САД и Русије и разматра питање успостављења новос светског поретка који ће бити мултиполаран. Други део је посвећен месту Србије у новом светском поретку, а трећи анализи положаја Републике Српске. Књига садржи изабране текстове аутора који су објављени у оквиру Пројекта српске странице московског Фонда стратешке културе.

На промоцији су говорили проф. др Радован Радиновић, проф. др Миломир Степић, др Душан Пророковић, Младен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији и аутор.

Књига „Нови хладни рат и Србија – геополитичка стварност Срба“, резултат је вишегодишњег континуираног научног и стручног праћења и анализирања „новог светског поретка“ и садржи текстове по избору аутора, који су објављени у оквиру Пројекта српске странице московског Фонда стратешке културе.

Важно место заузимају текстови који говоре о положају Србије, Републике Српске и српског народа, у контексту сучељавања Америке и Русије на Балкану, питања очувања интегритета Србије, односно Косова и Метохије у њеном саставу и питање уставне позиције Републике Српске у оквирима дејтонске БиХ.

„Овај други хладни рат, како га назива Пандуревић, може бити опаснији од првог, јер се сила губитница  тешко мири и спремна је, зарад очувања своје хегемоније, учинити много зла уз претњу, али и реалну опасност од оружаног сукоба, па и оног најрадикалнијег. Та зебња је присутна готово на свакој страници овог рада“, истакао је рецензент књиге, проф. др Радован Радиновић.

Он је подсетио да је први назив књиге био «Нови хладни рат и друге вруче теме».

Проф. др Миломир Степић је рекао да је очигледно да се доминација Запада мења и да смо сведоци јаког отпора пре свега са стране Русије.

«У тој промени поретка враћа се улога државе. Сетимо се деведесетих година када је суверена држава била сметња, стварала се «светска држава» где су САД доминантне. Сада са променом система, променом поретка, долазком «лаганог мултиполаризма» имамо реаклимацију улоге државе и реаклимацију њене моћи.

И оно што је за Русију некада било карактеристично, то је њена «тврда моћ», то је војна моћ, природни ресурси и тако даље. Међутим сада се Русија у промену поретка, новом биполаризму јавља и као носилац «меке моћи»».

Др Душан Пророковић је истакао да аутор књиге добро примећује како ново сукобљавање између Русије и САД поставља «најтрагичније последице» по Европу.

«Ово сукобљавање се одиграва кроз неколико паралелних процеса. Оно укључује војна дејства, пре свега у Доњецку и Луганску, економске санкције, коришћење низа политичких инструмената, али и хибридно ратовање.

Ми смо били својеврстна политичка лабораториа деведесетих година, мислим на простор бивше Југославије».

Аутор књиге потпуковник др Винко Пандуревић је истакао да већ постоје сви индикатори који јасно показују да је хладнораторски сукоб међу кључним војним силама присутан.

«Узроци новог хладног рата су геополитички, реч је о рату континената, поморска сила против копнене, Евроазија против Атлантика»

«У овом новом хладном рату међународно право као да не постоји, оно је много више поштовано за време првог хладног рата. Кредибилитет УН био је много јачи него данас».

Аутор књиге је додао да Србија «и поред снажних притисата треба са сачува своју војну неутралност на такав начин да она постане уставна категорија, да буде препозната и прихваћена у другим државама».

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;