У Сарајеву се данас одржава међународна конференција о ситуацији у области миграција и дефинисању заједничких будућих корака земаља региона. Драган Мектић, министар безбедности БиХ, који је домаћин и организатор конференције, каже за «Новости» да од конференције очекује да се пронађе заједничко решење за мигрантску кризу која је захватила регион.

 

 

«Учешће су већ потврдили министри из Србије, Црне Горе, Македоније, Грчке, Албаније, Бугарске, Словеније, Хрватске, Бугарске, Мађарске и Аустрије. Циљ конференције је да усвојимо и заједнички документ који ће нам бити основа за даље деловање на терену» — поручио је Мектић.

Он каже да је једно од кључних питања за све учеснике да ли се може постићи договор око једне тачке у региону где ће се пресећи мигрантска рута и спречити даљи пролаз.

«Одржаћемо и два панела на конференцији. Први панел ће бити о безбедности и заштити граница због мигрантске кризе, а други панел биће везан за хуманитарни аспект мигрантске кризе» — истиче Мектић.

Према подацима Министарства безбедности БиХ, до 3. јуна Служби за послове са странцима БиХ је пријављено 5.319 незаконитих миграната, од којих је 4.721 исказао намеру да затражи азил, а 437 поднело захтев за азил. У Избегличком центру Министарства за људска права и избеглице БиХ у Салаковцу 3. јуна било је смештено 188 странаца који су исказали намеру или су тражиоци азила.

Мектић каже да није одобрен ниједан азил у БиХ, додајући да се спроводи Акциони план хитних мера који садржи пет приоритета, 17 мера и 73 активности.

Према речима министра, приоритети у БиХ су усмерени на јачање Граничне полиције БиХ ради боље контроле границе и спречавања незаконитих улазака на територију БиХ, јачање капацитета Службе за послове са странцима и Сектора за миграције Министарства безбедности, јачање капацитета у подручју азила и интензивирање борбе против кријумчарења миграната.

«Наставља се подршка Граничној полицији БиХ у заштити границе од незаконитог уласка миграната ангажовањем додатних полицајаца из полицијских агенција БиХ, а у току је реализација укључивања и полицајаца из МУП Републике Српске и Брчко дистрикта».

Драган Мектић је навео да је протеклог викенда у БиХ ушло више од 350 миграната, истичући да је то велико повећање.

 

«Негде су успели да направе руту коју ми нисмо са сигурношћу идентификовали» — рекао је Мектић и додао да постоје одређене информације где се то дешава па ће уследити интервенција.

Према његовим речима, процена је да се у БиХ тренутно налази између 1.700 и 1.800 миграната.

 

Мектић је рекао да је у фази припреме конференције, земљама учесницама прослеђен документ који би сутра требало да буде усвојен, али да постоје одређене примедбе на њега. Он је изразио сумњу да се друге земље на «балканској рути» понашају искрено, коректно и професионално.

«Има земаља које су на овој рути регистровале само 500 миграната» — каже Мектић и додаје да су, према његовим информацијама, све заједно земље на овој рути до БиХ укупно регистровале 50 одсто мање миграната него што их има БиХ.

 

 

Тагови: ;