Увођење новог стратешког ракетног комплекса пете генерације с интерконтиненталном балистичком ракетом „сармат“ у руско наоружање 2020. године суштински ће учврстити потенцијал стратешких нуклеарних снага Русије и омогућити да се одржи паритет са САД, изјавио је члан експертског савета колегијума Војноиндустријске комисије Русије Виктор Мухаровски.

У овом тренутку ракета је у фази испитивања, а предстоји, у складу с планом, етапа испитивања на нивоу државе, која би требало да буде завршена следеће године. Затим је планирано да 2020. године ракета буде уведена у наоружање — рекао је Мухаровски.

Према његовим речима, „сармат“ у великој мери превазилази могућности постојећих ракета Р-36.

То се тиче и функционисања на активној деоници трајекторије лета и система управљања и развијања борбених блокова. Издвојен је пун обим средстава. ’Сармат‘ је на такозваном ’председничком списку‘ — навео је Мухаровски.

Председник Русије Владимир Путин рекао је током „Директне линије“ да ће нове ракете „авангард“ и „сармат“ бити уведене у руско наоружање 2019. и 2020. године. Он је истакао да то није целокупно ново наоружање, а да ће остали нови примерци оружја, који ће осигурати дугорочни војни паритет, бити представљени касније.

Планирамо да 2020. године Оружаним снагама испоручимо најмоћнији ракетни комплекс стратешке намене – балистичку нову ракету, супермоћни ’сармат‘ — рекао је Путин.

Ракетни комплекс „авангард“ већ је у индустријској производњи, а 2019. године он ће бити уведен у наоружање руске армије, додао је Путин.

Он је нагласио да је „авангард“ апсолутно оружје данашњице и да су мале шансе да ће се у некој другој земљи у наредним годинама појавити слични системи.

Путин је подсетио да је Русија почела да развија нове системе наоружања одговарајући на једнострано иступање САД из Споразума о противракетној одбрани.

 

(rs.sputniknews.com)

 

Тагови: ; ; ;