У ерупцији вулкана Фуего у Гватемали која се догодила у недељу погинуло је 99 особа, а 197 их је нестало, најновији су подаци власти. Нажалост, готово сви су уверени да ће број мртвих нарасти на 300 будући да је немогуће да је ико преживео џиновски облак врућег дима и тоне пепела које су буквално прогутале села испод подивљалог вулкана.

Људе који су живи спаљени тешко је и идентификовати.

Власти су објавиле да је препознато тек 28 особа који су изгубиле живот након ерупције. Многи су се након катастрофе вратили на имања да потраже тела својих рођака који нису успели да побегну.

Овде нема ничега. Превише је вруће, ко би то могао да преживи — испричао је Еди Сантјаго који је кренуо у потрагу за члановима своје породице који се воде као нестали.

За већину несталих сумња се да су закопани испод пепела и лаве.

 Тражим мајку које је живела овде негде, и брата и сестру, тетку и њено дете, који су јој дошли у посету када је кренула ерупција. Нисмо ништа чули о њима. Овде је била кућа моје мајке, сад нема ничега. Све смо претражили, нема никаквих трагова — рекао је Сантајго за ББЦ.

Они који су успели да се спасу потражили су склониште у неком од прихватних центара у градовима, али његова породица није ни на једном списку живих.

Људи кажу да нико ништа није чуо, да нису имали времена ни да реагују.

Како је могуће да их ово изненади. Некима је речено да долази, али су мислили да ће падати одозго, али је лава ишла по земљи. У ствари, сада када сам видео све ово чини ми се бесмислено да овде било шта тражим. Не могу ништа да урадим да их нађем, рекао је Сантајго.

Танјуг/Блиц

Тагови: ; ; ;