Конте: Надам се Русији поново у Г7 што је пре могуће

Премијер Италије Ђузепе Конте рекао је да се нада да ће Г7 прихватити назад Русију што је пре могуће, додајући да Италија ипак не тражи моментално укидање санкција Москви.

 

„Италија сматра да је важно имати дијалог са Русијом, али то не значи да се систем санкција може укинути преко ноћи. Систем санкција је повезан са Споразумом из Минска, који још увек није у потпуности примењен“, рекао је Конте новинарима на маргинама самита Г7 у Канади, преноси Ројтерс.

С друге стране, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров нагласио да Москва никада није затражила да јој се дозволи повратак у Г8 (групу осам најразвијених држава света).

Тас преноси да је Лавров то казао руском телевизијском Каналу 1, коментаришући сугестију председника САД Доналда Трампа да Русију треба поново примити.

„Када су наши западни партнери одлучили да се врате на формат Г7, ми смо прихватили њихову одлуку и од тада радимо на другим платформама. Чланови Шангајске организације за сарадњу, БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) и Г20 деле наш приступ“, нагласио је Лавров.

Лавров је додао да „ултиматуми нису довољни за Г20, тамо је потребно договорити се“.

„Група 20 је механизам за постизање консензуса. Верујем да је то платформа која највише обећава када је у питању будућност“, поручио је Лавров.

„Представници земаља Европске уније сложили су се јуче на самиту Групе 7 да још нису испуњени услови да се Русија врати у групу“, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел на маргинама самита Г7 који се одржава у канадској покрајини Квебек, пренео је Ројтерс.

Русија је 1997. године приступила Г7, чиме је формат групе промењен на Г8, али је због украјинске кризе и припајања Крима 2014. године суспендована из чланства.