Мађарске ваздухопловне снаге подигле су ниво борбене готовости због малог украјинског авиона, преноси портал „Мукачево“.

 

Инцидент се десио на граници у области граничног прелаза Лужанка—Берегшурањ.

Граничници су одмах подигли узбуну и пријавили нарушиоца органима безбедности НАТО-а. У ваздух су подигнути вишенаменски ловци четврте генерације „Сааб“ ЈАС 39 „Грипен“.

Авион-нарушилац напустио је ваздушни простор Мађарске након неколико маневара. Војска не искључује да је то био кријумчар који је превозио илегалце или забрањену робу из Закарпатја у ЕУ.

Односи између Будимпеште и Кијева погоршали су се због дискусија о украјинском закону о образовању, који између осталог значајно смањује могућност учења на другим језицима. Мађарска влада изјавила је да закон нарушава права националних мањина, међу којима има и многих етничких Мађара. У мају је министар спољних послова Петар Сијарто изјавио да ће због овог документа покренути ревизију споразума о придруживању Украјине Европској унији.

Осим тога, од почетка године повећао се број Украјинаца који купује европске пасоше. У фебруару је полиција мађарског села Хајдудорога на граници са Украјином привела неколико званичника који су регистровали илегалце и издавали им лажна документа.

Тагови: ; ; ;