Телефонски позив који је у суботу иницирао украјински председник Петро Порошенко указује на интересовање Кијева за решавање ситуације у земљи, изјавио је руски председник Владимир Путин на конференцији за медије на окончању посете Кини, преноси Тас.

 

«Пошто је позив иницирала Украјина, мислим да то указује на њихово интересовања за решавање питања. Барем се веома надам да је тако», поручио је Путин.

Руски председник је додао да је с украјинским колегом разговарао о размени притвореника и случају руског новинара Кириља Вишинског који је ухапшен у Кијеву.

«Још је исувише рано рећи како ће то питање бити решено, уздржао бих се приче о томе како му не бих нашкодио», казао је Путин.

Тас је јуче пренео саопштење Кремља да је Путин затражио у телефонском разговору с украјинским колегом Порошенком хитно пуштање на слободу руских новинара ухапшених у Украјини.

«Посебна пажња посвећена је хуманитарним питањима, укључујући размену притвореника. Владимир Путин је нагласио неопходност тренутног ослобађања руских новинара ухапшених у Украјини», наводено је у саопштењу Кремља.

У њему се се додаје да је «постигнут договор да заштитници права грађана Русије и Украјине посете руске држављане који су и даље заточени у Украјини и украјинске држављане притворене у Русији».

Тас је навео да је телефонски разговор иницирао Кијев.

Ројтерс је претходно пренео да је из кабинета украјинског председника саопштено да су руски председник Владимир Путин и председник Украјине Петро Порошенко разговарали телефоном о заробљеницима који су међусобно заточени у две државе, саопштено је из кабинета украјинског председника, преноси Ројтерс.

«Порошенко је посебно пажњу посветио украјинским држављанима заточеним у Русији, који штрајкују глађу», наведено је у саопштењу Порошеновог кабинета.

Тагови: ;