(ФОТО, ВИДЕО) Српска застава на „вратима Русије“

На граници Русије са Монголијом, у градићу Кјахти који још називају „вратима Русије“, на прослави дана града, као израз поштовања и захвалности оснивачу — грофу Сави Владиславићу — истакнута је и српска застава.

Sputnik / Бранко Максимовић

Кјахта, која данас припада Републици Бурјатији, ових дана прославаља 290. рођендан. У тродневној, заиста величнственој прослави учествује готово цела Бурјатија, као и представници суседне Монголије, али један од главних гостију је Бранко Вукомановић, потомак Саве Владиславића. Становници Кјахте дочекали су га као најрођенијег, а након откривања споменика оснивачу на главном тргу, река људи кренула је да га поздрави и фотографише се с њим.

„Ако нас Сава гледа с неба, данас је сигурно задовољан“, прокоментарисао је један од присутних, „зато што су се данас, на овом месту, као и пре готово три века, поново спојиле Русија и Србија“.

Гроф Сава Владиславић, у то време богати трговац, упознао је Петра Великог у Цариграду и врло брзо заузео веома важно место на његовом двору. Иако је био и тајни саветник, остаће запамћен пре свега као дипломата који је после дугих и тешких преговора склопио са Кином уговор о разграничењу.

На месту где је склопљен такозвани „Кјахтински уговор“ основао је и град коме је по Светом Сави и Светој Тројици дао име Тројицкосавск. За заслуге у Руској империји Сава је одликован орденом Александра Невског и богато награђен. До краја живота живео је у Петербургу, где је и сахрањен у лаври Светог Александра Невског.

Спутњик