Мађарска наставља да блокира могућност одржавања комисије Украјине и НАТО на највишем нивоу, рекао је заменик премијера за европске и евроатлантске интеграције Украјине Ивана Климпуш-Цинцазде.

«До сада, Мађарска и даље блокира могућност одржавања комисије Украјине-НАТО на највишем нивоу шефова држава и владе.
Настављамо да радимо са Мађарском, и са нашим другим партнерима, да још увек има ту могућност «, рекла је она новинарима у уторак у Кијеву.

Такође је напоменула да тренутно Украјина има највиши ниво сарадње са свим потписницима Повеље о посебној сарадњи.

Подсетила је да је председник Украјине позван на самит НАТО-а.

Вице премијерка је додала да ће украјинска страна радити до последњег тренутка како би се одржао састанак Комисије Украјина-НАТО.
Као што је објављено, 28. септембра 2017. године ступио је на снагу Закон Украјине «о образовању», који између осталог одређује да је језик образовног процеса у образовним институцијама државни језик, а са образовним програмом, једна или више дисциплина може се предавати на два или више језика — у јавном, енглеском, на другим службеним језицима ЕУ. Осим припадника националних мањина загарантовано је право на учење на матерњем језику заједно са украјинским језиком у одређеним часовима (групама) комуналних институција предшколског и основног образовања.

Министарство иностраних послова Мађарске 26. септембра објавило је намеру земље да блокира приближавање Украјине и ЕУ због закона о образовању. Министарство спољних послова Украјине упутило је закон на испитивање Венецијанској комисији. 8. децембра Министарство просвете и науке Украјине известило је да Венецијанска комисија није подржала оптужбе Мађарске у сузбијању права националних мањина у чланку о језику упућивања у Украјинском закону о образовању. Одељење је најавило спремност да спроведе препоруке комисије и развио три модела за имплементацију чланка о језицима у закону «О општем средњем образовању».

Састанак Комисије Украјина-НАТО, који би требало одржати 14. или 15. фебруара 2018. године током састанка министара одбране свих земаља чланица Алијансе, блокирала је Мађарска, која је применила право вета.

У априлу је Мађарска још једном блокирала састанак комисије Украјина-НАТО на нивоу министара иностраних послова.

interfax.com.ua

Тагови: ; ; ; ;