Немачка канцеларка Ангела Меркел и њен аустријски колега Себастијан Курц истакли су вечерас у Берлину да ЕУ мора бити снажна и јединствена, како би се могла доказати на глобалном пољу.

 

Меркелова је, на заједничкој конференцији за штампу, истакла да је приориет да ЕУ делује јединствено, додајући да је њен став с тим у вези још чвршћи након протеклог Самита Г7.

«Сагласни смо да се Европа налази у веома тешкој ситуацији на глобалном пољу. ЕУ мора бити јединственија и снажнија, и то је нешто што је наш заједнички став», поручила је она.

 

Меркел је казала да постоји и сагласност око питања миграције, да је потребно заједничко решење, јер то питање има потенцијал да нанесе велику штету ЕУ.

 

Указала је да председавање Аустрије ЕУ, од 1. јула, пада у тешко време када се финализира иступање Велике Британије из чланства и када би требало да се постигне договор о будућем финансијском оквиру.

«Договор о финансијском оквиру био би пожеља јер Европа и после европских избора треба брзо да буде делотворна и развија програме после 2021. године», објаснила је она.

Казала је да је то огроман задатак пред Аустријом, који, како је додала, није лак, али је Немачка спремна да сарађује са Бечом како би Европа била снажнија и јединственија, а тиме важан партнер у свету.

Указала је да постоји сагласност да се морају ојачати безбедност спољне границе ЕУ.

«Међутим ја желим да се за питање миграције нађе решење на европском нивоу, захтевам придржавање европских правила, а тако и Даблинских. Све промене морају бити преузете заједно, а оне су потребне», констатовала је Меркел.

Рекла је да се не сме препустити сва одговорност малом броју земаља у које долазе избеглице.

«Увек сам говорила да је за мене пример решења био споразум ЕУ-Турска којим је смањен број илегалних миганата. Јединствени смо у томе да је тим споразумом предузет прави корак, иако се понека не слажемо око питања затварања балканске руте. Против сам једностраног деловања», истакла је Меркел.

Аустријски канцелар Курц је рекао да председавање његове земље ЕУ предвиђа тешке задатке, ако се узме у обзир геополитичка ситуација, то јест преговори о Бреггзиту.

«Наше председавање је уједно и последње педседавање у целини пре избора за Европски парламент и због тога има много тема о којима морамо да одлучимо још пре гласања», објаснио је он.

Курц је казао да Аустрија има теме које није могла да бира за време председавања, а то су Брегзит и финансијски оквир, али да као председавајући има могућност да унесе и национална тежишта.

Једно, према његовим речима, биће фокус на безбедност, па ће председавање бити вођено под мотом «Европа која штити».

«Дошао сам у Немачку из Израела и увек када идем тамо онда се радујем што живимо у мирном и безбедном региону, а да би имали мир и безбедност потребно је наћи решење за илегалну миграцију, јер без тога нема унутрашње безбедности», поручио је Курц.

Најавио је да ће ов питање бити у фокусу Самита шефова држава и влада ЕУ 20. септембра, додајући да Аустрија жели јачање Фронтекса, како људским ресурсима, тако и јасним мандатом.

 

Према његовим речима неопходно је да се смањи притисак мигације на спољне границе, подвукавши да не може свако ко је прогогњен у свети наћи бољи живот у Европи.

«Зато морамо на терену појачати помоћ. То ће бити у фокусу Самита» нагласио је Курц.

Он је истакао да је Аустрија већ предузела многе мере чиме је смањила долазак миграната, наводећи да је тако спровела реформу социјалног система, како би смањила атрактивност свог социјалног система.

«Не може бити да мигранти путују корз читаву Европу и бирају онда поднесу захтев за азил у Аустрији, Немачкој и Ссведској. Морамо то спречити, јер то није у складу са Даблинским правилима», рекао је Курц изразивши уверење да, уз подршку Немачке, Аустрија током председавања ЕУ има шансу да у тој области постигне напредак.

Он је додао да ће даље тежиште у саветима ЕУ бити субсидијарност, односно да се Европа бави само важним великим питањима, а оно што је могуће решити на нижем нивоу остави националним или регионалним властима.

На крају он је, одговарајући на питања новинара, рекао да не подржава идеје француског председника Емануела Макрона о увођењу европског министра финансија, као и заједничког преузимања дугова свих чланица.

Тагови: ;