Поводом националног празника, Дана Русије, у амбасади те земље у Београду вечерас је приређен свечани пријем на коме је амбасадор Александар Чепурин поручио да ће Русија увек подржавати Србију у најсложенијим питањима, као што је тражење «прихватљивог компромиса са Приштином».

Александар Чепурин (фото : Лола Ђорђевић)

На пријему, коме су присуствовали председница Владе Ана Брнабић и председница Народне скупштине Маја Гојковић, Александар Чепурин је уз добродошлицу гостима рекао и да Русију и Србију спаја хиљаду година братске љубави и узајамног разумевања.

Александар Вучић (фото : Лола Ђорђевић)

Руску амбасаду посетио је раније данас и председник Србије Александар Вучић, а на самом почетку свечаности приказана је његова порука честитке руском председнику Владимиру Путину и руском народу.

Патријарх српски Иринеј и амбасадор Александар Чепурин (фото : Лола Ђорђевић)

Чепурин је поручио да ће његова земља увек подржати Србију у најсложенијим питањима, укључујући и очување њеног суверенитета и територијалног интегритета.

«Знамо да су Срби отпоран народ. Подржаћемо Србију у тражењу прихватљивог компромиса са Приштином, а правни основ за тај компромис је Резолуција 1244. Важно је да се он тражи без бахатог спољног притиска», рекао је амбасадор званицама.

Председница Владе Ана Брнабић и амбасадор Александар Чепурин (фото : Лола Ђорђевић)

Изразио је уверење да ће сарадња две земље, коју данас активно развијају, у наредним годинама бити на вишем нивоу.

«Енергично ћемо развијати везе у политичкој, економској, војнотехничкој и културној сфери. Развијаћемо и везе између градова и региона», рекао је Чепурин и поздравио руководиоце региона и градоначелнике српских градова који су дошли на пријем.

Свечаност је у духу предстојећег Светског првенства у фудбалу које се одржава у Русији, а тим поводом одржана је и кратка лутрија, у којој су све званице имале прилику да учествују.

(фото : Лола Ђорђевић)

Чепурин је истакао да његова земља данас живи у ишчекивању првенства у фудбалу, а да ће за српску репрезентацију то бити готово «домаћи» шампионат.

Пријему поводом руског празника присуствовали су министри у Влади Србије Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Зоран Ђорђевић, Вања Удовичић, као и патријарх српски Иринеј, представници јавног и политичког живота, дипломатског кора…

Министар Зоран Ђорђевић и амбасадор Александар Чепурин са супругом Наталијом (фото : Лола Ђорђевић)

Русија данас слави државни празник, дан када је 1990. усвојена Декларација о државном суверенитету, а кроз годину дана од тада одржани су и први избори за председника земље.

Званични назив «Дан Русије» празник је добио 2002. године, а обележава се бројним манифестацијама, празничним шетњама и ватрометом.

извор РТС/Њуз Фронт

Тагови: ; ; ; ;