Премијера документрног филма о Србину, мајору Дејану Берићу који се бори у редовима Војске Доњецке Народне Републике, одржаће се данас у Њујорку. Филм «Рат снајпериста» америчке редитељке руског порекла Олге Шехтер биће приказан на осмом филмском фестивалу «The Lower East Side Film Festival» који се одржава на Менхетну од 7. до 13. јуна.

Филм о моралности рата

Како је рекла у интервјуу за Тасс Олга Шехтер, док је радила на филму, она је путовала неколико пута у Донбас и много времена провела на првој линији са својим херојем, Србином Дејаном Берићем — Декијем.

«Покушаla сам да уђем у сложену личност особе која сваки дан хода по ивици ножа, да одговорим на питање — ко је заправо Деки — жртва околности, војник или убица. Али чула сам од њега изреку да између војника и убице постоји врло танка линија и да ју је важно не прећи. Као резултат тога, цео филм, као редитељ сам покушала да разумем да ли Деки успева да балансира на ивици и да не пређе преко ње, те сам покушала да одговорим на питање — зашто се неки могу сматрати правичним, а други као нападачи, иако обе стране убијају.», каже Олга.

«Филм сам првенствено урадила за америчку публику и мислим да сам успела пронаћи равнотежу, остати на самој ивици и видети све очима камере», рекла је она.

«Желела сам да направим филмски портрет, филм о једној особи, али у исто време да покушам да откријем тему моралности рата.»

 

http://www.vostok.rs

Тагови: ; ;