Македонски председник Ђорђе Иванов напустио је, после свега два минута, састанак са премијером Зораном Заевом и шефом дипломатије Николом Димитровом, који су покушали да га обавесте о исходу преговора са Грчком о имену Македоније, јављају медији у Скопљу.

Иванов, који је претходних месеци имао серију оштрих сукоба са Заевом и коалицијом која је око њега окупљена, најавио је да ће се до краја дана обратити нацији.

Још није познато какав став има Иванов о имену Република Северна Македонија, око чега су се договорили Заев и грчки премијер Алексис Ципрас, али Иванов је био жесток противник већине иницијатива владе у Скопљу, укључујући именовање Таљата Џаферија за шефа Собрања и закона о употреби албанског језика.

«Председник Иванов је прекинуо и напустио састанак и одбио да разговара о овом договору», наводи се у саопштењу македонске владе.

Иванов и опозициони ВМРО-ДПМНЕ, како се чини, биће највећа препрека спровођењу договора између Атине и Скопља, према којем ће се Македонија убудуће звати «Република Северна Македонија», док ће заузврат Грчка престати да блокира македонске интеграције у НАТО и ЕУ.

РТС, ПЛУСИНФО

Тагови: ; ;