Македонски председник Ђорђе Иванов изјавио је да неће подржати нити ставити свој потпис на нови договор о имену Македоније. Иванов је поручио да је његов став коначан и да се неће променити под било каквим притисцима и акцијама.

Иванов је рекао да је обавештен о новом предлогу имена за Македонију и да је он «штетан и противуставан», преноси портал Плусинфо.

Обраћајући се грађанима Македоније, Иванов је рекао да га ништа неће поколебати у одлуци да не потпише текст договора који су постигли македонски и грчки премијер, Зоран Заев и Алексис Ципрас.

«Овај договор отвaра много више проблема него што их решава», додао је Иванов, оценивши тај документ као «најштетнији договор у историји».

Сматра да је цео процес договарања спроведен «неодговорно и нетранспарнетно», те да влада није имала снаге ни да покуша да изнађе заједнички став и консензус свих политичких чинилаца у земљи.

Иванов је јавности саопштио да је на јутрошњем састанку који је трајао два минута, Заеву и министру спојних послова Николи Дмитрову рекао да споразум сматра њиховим «личним делом и одлуком за који сносе и личну одговорност».

Према његовим речима, Грчка је успела да оствари своје максималистичке захтеве.

Како је оценио, споразумом Заева и Ципраса није гарантован македонски индентитет, већ се поништава 27 година независности.

«Текст споразума је за Македонију превиђа не само промену уставног имена, већ и промену преамбуле Устава», рекао је Иванов и додао да је тим споразумом избрисан и члан Устава који се односи на македонску мањину у дијаспори.

«Све што је свето у Македонији је погажено», рекао је Иванов, поручивши да ЕУ и НАТО не смеју «давати алиби за лош договор».

«Споразум нема правну сигурност и гаранције за македонску страну. Грчка је успела да изуди своје захтеве. Оно што је урађено са Македонцима у Грчкој, кроз споразум се настоји да се уради и са Македонцима у Македонији «, рекао је Иванов, додајући да је његова одлука о непотписивању споразума коначна.

Нагласио је да ће се као председник Македоније залагати за проналажење решења, поручивши македонском народу да се не плаши.

«Држите се, негујте наш вечни идеал непослушности. Неће ме приморати притисцима, уценама и претњама, рекао је Иванов, који, као и обично није одговарао на новинарска питања.

«За љубав наших предака, оних који су чиста срца створили вековну тежњу једне, наше једине Македоније, уздигните се. Историја независне Македоније је избрисана. Споразумом је ускраћено право нерођенима да буду Македонци. Овај споразум дели друштво уместо да га уједињује», поручио је Иванов.

Напоменуо је да је његов став коначан и неће се променити под било каквим притисцима и акцијама. «Нећу подржати нити потписати овај штетан текст», закључио је Иванов.

Заев и Ципрас постигли су договор, према којем ће се та бивша југословенска република убудуће звати Република Северна Македонија и то име би требало да се користи за све намене.

Иванов је претходних месеци имао серију оштрих сукоба са Заевом и коалицијом која је око њега окупљена.

Македонски председник био је жесток противник већине иницијатива владе у Скопљу, укључујући именовање Таљата Џаферија за шефа Собрања и закон о употреби албанског језика.

РТС, ТАНЈУГ, ПЛУСИНФО

Тагови: ; ; ; ;