Учешће Немачке у пројекту „Северни ток 2“ ће негативно утицати на Украјину и целу Западну Европу, рекао је заменик министра за питања привремено окупираних територија и унутрашњу миграцију Украјине Георгиј Тука телевизији ИЦТВ.

Тука је навео да, без обзира на то што на Западу стално говоре о подршци Кијеву, Немачка гради „Северни ток 2“ иако је свесна „негативних последица“.

Према мишљењу украјинског политичара, Европљани не разумеју да њиховој цивилизацији прети опасност у случају напуштања својих принципа, као што су људска права и поштовање међународно признатих граница.

Раније је председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер изјавио да Украјина треба да престане да критикује Немачку због њеног учешћа у пројекту „Северни ток 2“.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета од 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије преко Балтичког мора до Немачке.

Против пројекта су Украјина, која страхује да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, и Америка, која има амбициозне планове за извоз свог течног гаса у Европу. Литванија, Летонија и Пољска су саопштиле да не одобравају изградњу овог гасовода, јер су њихови лидери уверени да је реч о политичком пројекту.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;