Председник Србије Александар Вучић позвао је званични Берлин да, пре него што доноси одлуке о Србији, покаже такво поштовање према нашој земљи да саслуша шта Београд мисли и жели, као што то Србија чини и са онима са којима је у прошлости разговарала само када је била притиснута. 

Александар Вучић (фото : Лола Ђорђевић)

Вучић је то рекао у обраћању на свечаности полагања капсуле у темеље нове зграде амбасаде Немачке у Београду.

Председник Србије је изразио наду да ће Европа оставити отворена врата за Србију.

Истакао је да Србија жели да буде чланица ЕУ, али и да исто тако жели да покаже одлучност у мењању себе и сопствених навика и односа према будућности, што је, истакао је, кључно.

Указао је да је најлакше да се осврћемо на теме из прошлости, када говоримо о будућности, али је неопходно, према његовим речима, да размишљамо како да променимо земљу, да размишљамо о деци и да знамо да рад доноси набољи резултат.

Вучић је рекао да би могао Хелбаху, када прича о владавини права, да каже да су у многим областима и неке чланице ЕУ на нижем нивоу од Србије, па и у економији.

Али, то, истакао је, није нешто чиме бисмо морали да се хвалимо, нити би то био задовљавајући ниво.

«Морамо себе да мењамо, поправљамо, да унапређујемо ситуацију у Србији, да размишљамо о својој будућности», истакао је Вучић. 

Објаснио је да кад каже да мењамо себе мисли на то да ћемо имати још једно два, три пута повећање пензија и плата, захваљујући дисциплини и одговорности државе, али да имамо свест о томе да после та три повећања неће бити новца, нити ће нам пасти с неба, ако не будемо више радили.

Мораћемо, каже, да радимо више, да би зарадили више новца, да не тражимо изговор у неком другом, да не мислимо да можемо неодговорно и лагодно да живимо.

«Кад то променимо, бићемо једна од најуспешнијих нација у ЕУ, где год да будемо», рекао је Вучић.

Надамо се, каже, да ће ЕУ оставити врата отворена за Србију, јер, ми желимо да будемо део ЕУ, али морамо и да покажемо одлучност у мењања себе и сопствених навика.

«Да побегнемо од завереничких теза и тема, да размишљамо како да променимо земљу, да размишљамо за децу и да знамо да рад доноси најбољи резултат», приметио је Вучић.

Са председником Србије, којег је дочекао амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, радове је обишао и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Полагање капсуле у темеље нове зграде амбасаде Немачке (фото : Лола Ђорђевић)

Временску капсулу, на коју су, поред данашњег датума, утиснуте речи на немачком «полагање камена темељца — Немачка амбасада Београд, изградња нове зграде», положили су председник Вучић, амбасадор Дитман, градоначелник Радојичић и изасланик немачког Министарства спољних послова за Југоисточну Европу Кристијан Хелбах.

Нова зграда aмбасаде Немачке налази се на старој адреси, Кнеза Милоша 74-76, а рок за завршетак радова је 2020. година

Тагови: ; ; ;