Власти Норвешке су одлучиле да удвоструче број америчких војника у својој земљи и да их распореде на граници са Русијом.

У Норвешкој се у овом тренутку налази 330 војника америчке морске пешадије, док ће још око 300 бити пребачено из Румуније у случају да одлука буде донета, пише „Марин корпс“.

„Ради унапређења сарадње са америчком страном намеравамо да прихватимо до 700 војника који ће бити размештени у Вернесу, у провинцији Тренделаг, и Сетермојени, у провинцији Трумс“, наводи се у саопштењу објављеном на страници владе те скандинавске краљевине.

Норвешка влада жели да војнике базира на северу земље, у близини границе са Русијом. Осим тога, Осло намерава да продужи трајање војне мисије са садашњих шест месеци на пет година.

„Заштита Норвешке зависи од подршке наших партнера из НАТО-а, као што је то случај са већином држава Алијансе“, нагласио је министар одбране Норвешке Франк Баке Јенсен, јавља „Дојче веле“.

У Влади су објаснили да су северне територије добра база за извођење заједничких војних вежби и тренинга.

Амбасада Русије у Ослу засад не коментарише иницијативу норвешке стране. Раније се Норвешка, како би умирила Москву, обавезала да не пушта страну војску у земљу ако није нападнута.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;