Потписивањем Споразума о утврђивању спецификације укупних планираних трошкова за потребе спровођења избора чланова националних савета националних мањина, који ће бити одржани ове године, почеле су практично припреме за њихово спровођење.

Споразум су у Скупштини Србије потписали министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић.

Ружић рекао је том приликом да ће избори бити расписани током августа, а одржаће се најкасније у новембру, као и да ће их спроести тај ресор са РИК-ом.

Након потписивања Споразума, министар Ружић и народна посланица Љибушка Лакатош одржали су састанак са народним посланицима и представницима националних савета о новинама предложеним у Закону о националним саветима националних мањина, у односу на Посебан бирачки списак.

«Како бисмо још транспарентније и ефикасније спровели изборе, направили смо нову апликацију за Посебан бирачки списак коју ћемо ставити у функцију већ за ове изборе», рекао је министар.

Ружић је подсетио представнике националних савета националних мањина да је упис у Посебан бирачки списак на добровољној бази те је важно да на време информишу грађане о могућностима уписа, као и да они који су уписани, своје податке провере на време.

Будући да су на дневном реду ванредне седнице Скупштине три закона из области мањинских политика, министар је навео да ће се њима значајно унапредити услови за остваривање права мањина, с обзиром на то да ће се омогућити и добровољан упис националности у матичне књиге, исписивање топонима на језицима мањина у одређеним срединама, обраћање мањинских посланика на свом језику у Скупштини, као и транспарентнији и ефикаснији рад националних савета.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;