Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи будућег седишта aмбасаде Немачке у Београду и том приликом истакао да ће та зграда да буде сведок важних разговора Србије, у којима Немачка игра једну од кључних улога.

Полагање капсуле у темеље нове зграде амбасаде Немачке (фото : Лола Ђорђевић)
Председник Србије Александар Вучић уверен је, каже, да ће немачки надзор, а српски радници и инжењери на најбољи начин обавити посао око изградње нове зграде амбасаде Немачке.

«Уверен сам да ће ова зграда да краси једну од најлепших улица у Београду, улицу Кнеза Милоша, али да ће да буде и сведок важних разговора Србије у којима Немачка игра једну од кључних улога», истиче Вучић.

Додаје да су односи између две државе у прошлом веку били динамични, са успонима и најтежим могућим падовима.

«Али смо их међусобним разумевањем и поверењем унапредили и они су данас, како је рекао и господин (изасланик немачког Министарства за европске послове Кристијан) Хелбах, на највишем нивоу у нашој савременој историји, квалитетни и садржајни», објашњава председник Србије.

Каже да жели да изрази велику захвалност канеларки Ангели Меркел која је својом одговорншћу, озбиљношћу и посвећеношћу допринела очувању мира и стабилности у региону, посебно покретањем Берлинског процеса који Србија подржава.

«Знам да у нашој земљи када људи чују синтагму ‘мир стабилност’, обично мисле да је реч о политичким флоскулама. Није, не постоји ништа важније од тога, не постоји ништа значајније од тога», сматра Вучић.

Напомиње да је повећање плата и пензија и одржавање тога на здравим ногама, могуће када имамо мир и стабилност.

Александар Вучић (фото : Лола Ђорђевић)

«Као што је Хелбах рекао, ми и данас живимо у региону у којем има много проблема а не да их неко предвиђа да ће их бити за 10 година. Рекао бих да је економска сарадња између наше две земље на изузетном нивоу, Немачка је постала први партнер Србије у трговинској размени и то се неће мењати у наредних 20 година, то је извесно. Такође је и највећа земља извозник и највећа земља увозник производа из Србије», додаје Вучић.

Каже да је Србија спремна за јачање и унапређење билатералне сарадње.

«Надам се да ће то бити и жеља Немачке. Такође смо захвални Немачкој на подршци на нашем европском путу. Србија је уложила велике напоре ка чланству у ЕУ, на унапређењу регионалне сарадње, а рекао бих, и показала озбиљност у решавању проблема», закључује Вучић..

Са председником Србије, којег је дочекао амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, радове је обишао и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Полагање капсуле у темеље нове зграде амбасаде Немачке (фото : Лола Ђорђевић)

Временску капсулу, на коју су, поред данашњег датума, утиснуте речи на немачком «полагање камена темељца — Немачка амбасада Београд, изградња нове зграде», положили су председник Вучић, амбасадор Дитман, градоначелник Радојичић и изасланик немачког Министарства спољних послова за Југоисточну Европу Кристијан Хелбах. 

Нова зграда aмбасаде Немачке налази се на старој адреси, Кнеза Милоша 74-76, а рок за завршетак радова је 2020. година.

Тагови: ; ; ;