Председници Русије и Боливије Владимир Путин и Ево Моралес нагласили су потребу да се консолидују међународни напори за спречавање трке у наоружању у свемиру, наводи се у заједничкој изјави након разговора двојице лидера у Москви.

„Председници су нагласили потребу за повећањем и консолидацијом међународних напора за спречавања трке у наоружању у свемиру, потврдили спремност да наставе да доприносе развоју и имплементацији практичних мера ради очувања свемира без оружја и доступног за истраживање и коришћење у корист свих држава, без обзира на ниво њиховог економског развоја“, наводи се у саопштењу.

Стране су се такође договориле да сарађују у оквиру Комитета УН за мирну употребу свемира, такође пише у документу.

Русија и Боливија су потврдиле своју посвећеност поштовању принципа немешања у унутрашње послове других држава, осудиле коришћење једностраних принудних мера, укључујући и економске санкције, стоји у заједничкој изјави.

Оне су осудиле покушаје насилних свргавања легитимних влада која су у супротности са нормама међународног права и која наносе штету суверенитету држава и спречавају подстицање и заштиту људских права.

Русија и Боливија заложиле су се за ширење употребе природног гаса.

„Двојица шефова држава заложили су се за ширење употребе природног гаса као економски ефикасног и еколошки прихватљивог горива које доприноси реализацији резолуције Генералне скупштине УН ’Трансформација нашег света: план за одрживи развој за период до 2030. године‘ и одредбама Париског споразума о климатским променама“, закључује се у документу.

Тагови: ; ;