Rусија ће узимати у обзир акције и изјаве Северноатлантске алијансе (НАТО) у плану војног планирања, рекао је заменик министра иностраних послова Русије Александар Грушко.

„Наравно, ми све то пажљиво пратимо. Наше мишљење о припремама Алијансе на источном ободу су добро познате. Сматрамо да ће то значајно погоршати стање војне безбедности у Европи. Ми ћемо предузети све војно-техничке мере које поуздано гарантују нашу безбедност и одбрамбене могућности“, рекао је Грушко.

„Ту не треба имати никакве сумње. Сигуран сам да у НАТО-у добро знају да ми врло пажљиво пратимо на који начин се развија процес војне изградње Алијансе“, додао је дипломата.

Западни званичници су прошле недеље саопштили да САД врше притисак на европске савезнике да набаве више НАТО батаљона, бродова и авиона спремних за борбу, у оквиру најновијег потеза да се подстакне акција одвраћања НАТО од било каквог руског напада, подсећа Ројтерс.

Девет земаља-чланица НАТО-а на источном крилу Алијансе недавно се сагласило да ће ближе сарађивати како би појачале своју безбедност у светлу, како су навели, „агресивне“ Русије која прети њиховој визији слободне и мирољубиве Европе.

Тагови: