Русија је спремна да испоручује гас на територију ЕУ путем „Турског тока“, али су за то потребне гаранције европских власти, између осталог Европске комисије, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на заједничкој прес-конференцији са грчким колегом Никосом Коцијасом.

„За Западни Балкан може да буде интересантан још један нови пројекат — ’Турски ток‘. Спремни смо да сарађујемо на том пројекту, о томе смо више пута говорили. Ако су државе ЕУ заинтересоване да гас тим цевоводом крене на територију ЕУ, потребне су стопроцентне гаранције Европске комисије и ЕУ у целини“, рекао је Лавров.

Министар је навео да ће руски планови у енергетској сфери на територији Западног Балкана бити одређени договорима са држава региона.

„Ти планови у потпуности зависе од тих договора који су постигнути са одговарајућим државама. Ако оне буду заинтересоване за даљи развој енергетске сарадње, ми ћемо обавезно одговорити истом мером“, рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је нагласио да је одсуство мешања споља један од главних услова за успех такве сарадње.

„Главно је да не буде вештачког мешања у процесе договарања око услова за пројекте, као што је то било са ’Јужним током‘“, рекао је он.

„Ми смо увек спремни за конкуренцију са другим произвођачима, са другим трасама о којима се такође разговара у оквиру такозваног Јужног гасног коридора. Главно је да конкуренција буде фер као што је то у земљама које поштује законе тржишне економије“, закључио је Лавров.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;