Американци пребацију војску из Нигерије на Косово у базу Бондстил. Истовремено, и Британци шаљу спацијалце који би требало да појачају њихове снаге у БиХ, а све под паролом сузбијања руског утицаја међу Србима и на Балкану.

Амерички председник Доналд Трамп послао је писмо Конгресу у којем детаљно наводи у којим су све подручјима присутни амерички војници који се, како се наводи, „боре у глобалном рату против терориста“, а како је пренео Ботасот, војници који ће бити повучени из Нигерије биће премештени на Косово.

Интересантно, ова одлука је донета неколико дана након што су на Космету ухапшена двојица терориста који су планирали нападе на Кфор. Како је наведено, основни суд у Приштини одредио је Е. Х. и Г. Ш. једномесечни притвор због сумње да су планирали самоубилачки напад на снаге Кфора, али и припремали терористичке нападе на Косову, у Белгији и Француској, саопштио је тај суд.

Двојица окривљених приведена су 5. јуна. Информација о привођењу саопштена је, међутим, три дана касније – јуче, када им је суд и одредио једномесечни притвор.

– Актуелне операције које су САД спровеле уз помоћ бројних међународних партнера биле су успешне, пре свега у Ираку И Сирији. Уколико је потребно, у одговору на терористичке претње одобрићемо додатне мере у интересу заштите грађана и интереса САД – навео је између осталог Трамп.

У поменутом писму се, осим Косова, помињу и Авганистан, Ирак, Сирија, Арапско полуострво, Јордан, Либан, Турска, Сомалија, Џибути, Либерија, Камерун, Чад, Нигерија, Филипини, Египат и Гвантанамо. У овом тренутку није познат тачан број америчких војника на Косову, али се процењује да их тренутно има око 690.

С друге стране, најближи савезник САД Велика Британија ће у БиХ шаље, такође, додатне војне трупе како би се прикључиле војним мисијама Европске уније и НАТО у БиХ.

Британски секретар за одбрану Гевин Вилијамсон током последњег састанка министара одбране земаља чланица НАТО у Бриселу најавио је да је њихов задатак спречавање руског утицаја у БиХ и уплитања у опште изборе у октобру, преноси британски „Тајмс“.

– То демонстрира нашу опредељеност да се у БиХ спроведу поштени и слободни избори, те да се одрже без малигног спољног утицаја – казао је Вилијамсон.

Војни аналитичари упозоравају да је на сцени поново „хладни рат“ и да је антируска хистерија основно гесло политике дела западних земаља.

Они подсећају да је крајем маја разоткривен план Британије, према којем су британаске обавештајне службе већ инсталирале логистички и оперативни центар у Сарајеву с циљем да ослабе позиције Милорад Додика пред долазеће изборе, а појачале су своје присуство и у Србији.

Извор: Информер

Тагови: ; ; ; ; ;