У Амбасади Русије у Србији одржан је пријем поводом Дана Русије. И према речима Александра Чепурина, прослави је присуствовао рекордан број страних амбасадора у последњим годинама.

«Са Србијом Русију спајају 1000 година братске љубави и узајамног разумевања. Хришћанство, односно православље, које је код нас дошло у 10. веку из грчке Византије, у то доба најпросперитетније земље у свету, учинило је Русе и Србе не само браћом по крви, него и по вери», рекао је Чепурин у свом говору.

Русија је провукла Европу, европску, хришћанску цивилизацију све до Пацифика, те сада постаје све важнија карика која повезује Евроазију

Данас Русија и Србија веома активно развијају сарадњу, која ће већ у наредним годинама изаћи на нови ниво. Сигуран сам да ће то бити тако.

Оно што нам треба јесте стабилан и безбедан свет. Без господара и робова. Без учитеља и ученика. Свет сарадње и узајамног разумевања. Управо на томе и хоћемо да радимо.

Руску амбасаду посетио је раније и председник Србије Александар Вучић, а на самом почетку свечаности приказана је његова порука честитке руском председнику Владимиру Путину и руском народу.

Такође са српске стране, догађај својим присуством су увеличaли Председник Владе Републике Србије Ана Брнабић, Председник Народне Скупштине Маја Гојковић, Патријарх Српски Иринеј, први потпредседник Владе и Министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, Министар заштите животне средине Горан Триван, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевиђ, Министар омладине и спорта Вања Удовичић, Начелник Генералштаба Љубиша Диковић, народни посланици – представници Групе пријатељства са Русијом Народне Скупштине, међу којима су Председник Српске радикалне странке, доктор Војислав Шешељ, председник странке «Јединствена Србија» Драган Марковић Палма, руководилац странке Двери Бошко Обрадовић, лидер Покрета Снага Србије доктор Драгомир Карић, као и представници друштава руско-српског пријатељства, укључујући познатих уметника — певачицу Радмилу Караклајић, композитора Корнелија Ковача, народног уметника Републике Башкортостан саксофонисту Олега Кирејева, ветерани Великог Отаџбинског рата као и бројни представници руско-српских НВО, јавности и дипломатског кора.

Тагови: ;