Топљење Антарктика се алармантно убрзава, при чему је око три билиона тона леда нестало од 1992. године, упозорава међународни тим експерата за лед у најновијој студији.

NASA

У последњих четврт века, најјужнији ледени део овог континента — што је кључни показатељ климатских промена — отопио се толико да се добијеном водом може покрити цео Тексас до нивоа од четири метара, утврдили су научници, преноси данас АП.

Због све те воде, светски океани су порасли за око 7,6 милиметара, наводи америчка агенција.

Према данас објављеним резултатима студије у часопису «Нејчер» (Натуре), од 1992. до 2011. године Антарктик је изгубио око 84 милијарде тона леда годишње, док је од 2012. до 2017. брзина топљења порасла на више од 241 милијарду тона годишње.

 

«Мислим да би требало да се забринемо. То не значи да би требало да будемо очајни. Ствари се дешавају. Дешавају се брже него што смо очекивали», рекла је Изабела Великоња са Калифорнијског универзитета Ирвин, један од 88 коаутора студије.

Иан Жогин са Вашингтонског универзитета указује да је део западног Антарктика, где се лед највише отопио, «у стању колапса».

Ова студија је друга по реду процена, а тим научника који раде у НАСА и Европској космичкој агенцији сваких неколико година спроведу такву студију.

Њихова мисија је да пруже најобухватнији поглед на оно што се догађа осетљивим светским подручјима под ледом на Антарктику и Гренланду.

За разлику од студија у којима се користи мерење само једном методом, овај тим испитује нестајање леда на 24 различита начина, уз коришћење од 10 до 15 сателита, као и копнених и ваздушних мерних метода и компјутерских симулација, каже водећи аутор студије Ендрју Шеперд са Универзитета Лидс у Енглеској.

Према његовим речима, постоји могућност да Антарктик сам подигне ниво мора за 16 центиметара до краја века.

Уз то, ниво мора расте због топљења глечера свугде, леда на Гренланду и чињенице да се топлија вода шири. За овакво стање ствари су, објашњава Шеперд, криве — климатске промене.

На Антарктику топљење леда углавном изазива топлија вода, а топљење јужног океана је повезано са променама ветра које су, пак, повезане са глобалним отопљењем насталим сагоревањем угља, нафте и природног гаса, закључује британски научник.

Најновије бројке показују да источни Антарктик губи релативно мало леда годишње — око 31 тону — од 2012. године.

 

http://www.novosti.rs/

 

Тагови: ; ;