Српска листа са Палмером: Компромис могућ само кроз дијалог

Представници Српске листе разговарали су синоћ  у Стејт департменту за замеником помоћника америчког државног секретара Метјуом Палмером, а потпредседник СЛ Далибор Јевтић рекао је за “Глас Америке“ да је став њихових саговорника у Вашингтону био да је компромисно решење могуће постићи само кроз процес дијалога.

Састанак је трајао дуже од уобичајеног, око један сат, и како су пренели представници Српске листе, био је отворен и продуктиван, наводи “Глас Америке“.

Разговарало се о односу Срба и Албанаца после најновијих инцидената на Косову, а представници Српске листе истакли су да су САД заинтересоване за дугорочно решење, преноси “Глас Америке“.

О томе да ли им је у Стејт департменту сугерисано какво би то решење требало да буде Јевтић каже да је „то питање свих питања, око тога шта то коначно компромисно решење треба да садржи, ако хоћете тако да формулишем. И на то питање тренутно нема конкретног одговора, а одговор се може добити само кроз дијалог“.

„Нико вам данас не може рећи, ни овде, нити било где, “е ово ће бити компромисно решење“… Све се своди на ниво спекулиација, а оно што јесте чињеница је да је став и наших саговорника овде у Вашингтону и претходно у Берлину, да је компромисно решење могуће постићи кроз процес дијалога и никако другачије. Начин на који ће се дијалог одвијати, ту има неколико предлога да се одвија на два нивоа – високополитичком и локалном, то је нешто што ће се вероватно наћи као предлог у будућности“, рекао је за “Глас Америке“ Јевтић, који је и потпредседник косовске Владе.

Представници Српске листе такође су наговестили да би дијалог Београда и Приштине у Бриселу требало да се настави крајем месеца.

Представници Српске листе разговарали су раније данас и са помоћницом заменика секретара одбране САД-а Лауром Купер о последњим инцидентима на КиМ, ставу те листе око трансформације КБС-а у „оружане снаге Косова“, као и тренутној политичкој ситуацији, саопштила је Српска листа.

Делагацију Српске листе чине председник листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, потпредседник Српске листе Далибор Јевтић и градоначелник Штрпца Братислав Николић.

http://www.novosti.rs/