Председник Александар Вучић је, у ванредном обраћању медијима, саопштио да је новинар Стефан Цветковић пронађен жив и здрав у рејону Беле Цркве. Цветковић се тренутно налази на испитивању у полицији, каже Вучић и додаје да је много тога било намештено. Јавност ће ускоро бити детаљније обавештена о томе шта се тачно догодило, поручио је председник.

Александар Вучић (Фото : Лола Ђорђевић)

«После 30 сати тешког и напорног рада смо дошли до озбиљних резултата и желим да обавестим јавност и грађане Србије да је Стефан Цветковић у нашим рукама, пронађен жив и здрав, да му длака са главе не фали», рекао је Александар Вучић.

Додао је да се Цветковић тренутно налази се на испитивању у полицији и «да ће се дуго тамо задржати, јер има много тога да објасни» и додао да је и сам Цветковић потврдио да је добро.

«Наше безбедносне снаге са поносом могу да се похвале одлично обављеним послом. Ја честитам свим припадницима полиције, честитам свим припадницима БИА и велико им хвала свима на огромном труду и раду», навео је Вучић који се захвалио и министру Небојши Стефановићу и шефу БИА Братиславу Гашићу.

Истакао је да није било никаквих трагова борби и да ће јавност ускоро бити детаљније обавештена шта се тачно догодило.

«Новинар је изнео неке своје тврдње које ће надлежни органи проверити», додао је председник Србије.

«Много тога било намештено»

Вучић је напоменуо да је много тога било намештено на месту, где је пронађен аутомобил овог новинара.

«Шта се све догодило имаћете довољно времена да чујете наредних неколико дана, ја ћу вам у неколико реченица рећи да смо ми одмах посумњали у ону верзију која се појавила у појединим медијима. Ту је било и много лажи и лажних вести, ми смо посумњали у ту верзију зато што никаквих трагова борбе видљивих није било, лагали су медији који су објавили да је постојала кутија и било каква крв», рекао је Вучић.

Указао је да је «остављен сат који је пластични, много јефтинији од сата који је иначе господин Цветковић носио три дана пре тога».

«Наши државни и безбедносни органи и стручњаци су одмах рекли да је много тога намештено, никаве борбе, никаквих трагова кочења, ничега није било. Пси трагачи нису нањушили крв, жандарми и рониоци нису нашли ништа», нагласио је председник.

Пренео је да је Цветковић изнео неке своје тврдње, веома, веома чудне, али да ће оне бити проверене као да су истините.

«Наши безбедносни органи сумњају у ту верзију, али ће бити проверене. Ми ћемо их посматрати као да је све истина што је рекао», нагласио је Вучић.

«Желим да се захвалим оперативцима из полиције и БИА на напорном раду, који су саслушали десетине људи», указао је председник Србије и додао да нико претходне две ноћи није спавао.

Навео је да је обавештење о нестанку новинара из Беле Цркве Стефана Цветковића стигло прексиноћ око 23 часа.

«У раним јутарњим сатима формирали смо радну групу и донели одлуку да МУП и БИА раде даноноћно док се не види ко је починио тешко кривично дело. Радили смо напорно и били изложени као земља, и ја као председник, најжешћим нападима, а неки су говорили да смо убице и злочинци», рекао је председник.

«Србија демократска земља, снажних институција, јаких безбедносних снага»

Вучић је рекао да је овом конференцијом за штампу желео да покаже да се држава нема чега стидети, јер се њени представници не играју националним интересима.

Рекао је да су му јуче уништили величанствен дан отварања фабрике «Кромберг Шуберт» у Крушевцу, као и посету породици Крстић, којима се извињава што је био намрштен пред децом.

Захвалио се новинарским удружењима на озбиљности, а изасланику за слободу медија ОЕБС-а Арлему Дезиру што је био коректан и веровао у српске безбедносне органе, док осталима поручује да тугују што исход није био такав какав су желели.

«Србија је демократска земља, снажних институција, јаких безбедносних снага. Саслушали смо више десетина лица. По први пут није исцурео ниједан детаљ, нити снимак, а било је снимака. БИА је дан и ноћ, као и полиција, проверавала мејлове, телефонске позиве. Дешифровано је 18 позива са Приштином и другим територијама», навео је Вучић додајући да су све успели да увежу.

Каже да је полиција послала људе у трагање, јер се претпоставлило да се ништа није злокобно догодило.

«Жив, здрав, не може бити здравији. Све је у реду, као и са београдском водом, као што је и у реду са нашим бензином, што је квалитетнији него они што имају већу цену», истакао је Вучић.

Поручио је да ова земља иде напред, брзо, озбиљно и одговорно, а онима који не желе да то виде – да неће успети да зауставе Србију на путу ка њеној будућности, ма колико не волели своју земљу, само зарад личног просперитета и материјалног добитка.

Вучић је поручио да је претходних неколико дана, у скаду са оним што је очекивано, Србија била изложена жестоким нападима, покушајем урушавања унутрашњег поретка, додатног разарања институција дрзаве.

«Неки су покушали да заузму наше међународне саобраћајнице, ауто-путеве, лажно говорећи да је то због највише цене горива у Европи, иако чак 26 земаља има веће цене. На контраодговор што имамо најниже цене струје и хлеба у Европи, то никога није занимало. Добијали смо резултате економским изузетних резултата, отаврали фабрике, дистрибутвни центар ‘Лидла’. Показали резултате монетарне и фискалне политике. Нове лажне вести кренуле су са причом о затрованој води у Београду, а касније и другим градовима шиорм Србије. То су људи понављали са таквом сладострашћу да је било јасно да не верују сами у то, са једином жељом да нанесу штету виталним интересима Србије», објаснио је председник.

Захвалио се грађанима који верују у своју земљу и одговорност, који знају да их воде озбиљни и одговорни људи.

Стефановић: Бројне нелогичности, испитујемо ДНК отиске

Новинар Стефан Цветковић тренутно је у Управи криминалистичке полиције, где ће дати исказ, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и истакао да је у истрази његовог нестанка било доста нелогичности које нису смеле да буду подељене са јавношћу, а да се велики број ДНК отисака, узетих са Цветковићевог возила и сата који је пронађен и даље пореде.

Подсетио је да је претходна два дана око 300 припадника полиције, са хеликоптерима и трагачким псима, детаљно претраживало подручје око Беле Цркве.

«У рекордном року урађено је много оперативних ствари. Много људи у лабораторији добро је урадило свој посао, врло напорно како би се дошло до података», рекао је министар на ванредној прес-конференцији.

Стефановић је упозорио на све више лажних вести које се појављују, попут вести о загађеној води у Београду.

«И у другим земљама упозоравају на лажне вести. Проблем је што људи не сматрају да треба да сносе одговорност и да је потпуно у реду да неко каже да је вода затрована, а да онда дође и каже «ја сам то видео на друштвеним мрежама».

Како је рекао, мора се наћи механизам да се такве ствари зауставе и апеловао на све људе који су изнад ситног политиканског профитерства да се овакве ствари не дешавају, а они који то раде да размисле да ли и коме чине услугу ширењем таквих лажних информација.

Стефановић је захвалио председнику Србије на свему што је учинио на подизању капацитета безбедносних снага које су сада способне да изађу на крај са било чим се сусрећу, а уједно захвалио свима који су им пружили подршку у раду.

Гашић: И даље ћемо предано радити

Шеф БИА Братислав Гашић изјавио је да је БИА, заједно са МУП-ом, вредно и предано радила на разоткивању свих детаља у случају новинара Стефана Цветковића.

Гашић је поручио грађанима да ће БИА и даље једнако предано радити на разотркивању свих чинилаца, како страних тако и домаћих, који раде на подривању закона ове земље.

Захвалио је МУП-у на сарадњи, а председнику Србије на указаном поверењу у овом случају.

РТС, Танјуг

Тагови: ; ; ;