Сједињене Америчке Државе и Јужна Кореја ће до краја недеље објавити прекид великих војних вежби, узимајући у обзир дијалог са Северном Корејом, саопштила је агенција Јонхап, позивајући се на извор у јужнокорејским властима.

„Војне власти Јужне Кореје и САД одржале су тесне консултације о заједничким војним вежбама за које је амерички председник Доналд Трамп обећао да ће их зауставити“, изјавио је извор који је желео да остане анониман.

Министри одбране двеју земаља објавиће резултате преговора, прецизирао је извор.

Вежбе ће бити настављене уколико се севернокорејски режим не буде придржавао обавеза да се одрекне нуклеарног оружја.

У уторак, 12. јуна, у Сингапуру је одржан самит Сједињених Америчких Држава и Северне Кореје, на којем су се први пут у историји сусрели амерички и севернокорејски лидер. Након самита амерички председник Доналд Трамп је изјавио да намерава да прекине „бесмислене и скупе“ војне вежбе са Јужном Корејом.

На Корејском полуострву формално и даље траје ратно стање након потписивања споразума о примирју у крвавом војном сукобу од 1950. до 1953. године. Сви досадашњи покушаји Северне Кореје да са САД закључи мировни споразум остали су без резултата.

У Јужној Кореји се стално налази више од 28.000 америчких војника. Војне вежбе УФГ одржавају се сваке године у августу и тада се на Корејско полуострво пребацују додатне трупе и додатно оружје.

САД и Јужна Кореја су и раније, нарочито деведесетих година 20. века, прекидале војне вежбе како би развиле дијалог са Пјонгјангом. Међутим, политичке противречности са Северном Корејом и промене администрација у Сеулу и Вашингтону доводиле су до нових напетости, наставка војних вежби и развоја нуклеарног и ракетног програма Северне Кореје.

 

Спутњик

Тагови: ; ;