Спортски званичници двеју Кореја у понедељак на граници разговарају о сарадњи на предстојећим Азијским играма.

 

 

Састанак је приређен недељу дана после састанка лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна и председника САД Доналада Трампа о денуклеаризацији и смањењу напетости на Корејском полуострву.

Циљ састанка две Кореје у селу Панмунџом требало би да буде договор о томе да ли ће наступити заједно на Азијским играма у Индонезији и у којим спортовима.

Одигравање пријатељске кошаркашке утакмице тимова двеју Кореја такође је тема састанка, што је још у априлу предложио Ким током сусрета с председником Јужне Кореје Муном Џае-ином.

Две Кореје планирају да одрже серију разговора наредних дана о спајању породица подељених Корејским ратом 1950-53. године, о поновном повезивању прекинутих железничких и путних веза и успостављањњу канцеларије југа за везу на северу. Војске две Кореје састале су се у четвртак и сложили да се обнове војне телефонске линије.

Током састанка с председником САД прошле недеље, Ким је поново потврдио посвец́еност раду на «потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва», док је Трамп обец́ао да ц́е Северној Кореји гарантовати безбедност, те ће обуставити заједничке војне вежбе САД с Јужном Корејом, докле год трају преговори и састанци између две Кореје.

Северна и Јужна Кореја су на протеклим Зимским олимпијским играма у појединим спортовима наступиле заједно.

Тагови: ;